Стефанішина зустрілася з генсеком НАТО. Про що домовилися
Категорія
Україна
Дата публікації

Стефанішина зустрілася з генсеком НАТО. Про що домовилися

Стефанішина і Столтенберг

16 вересня Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина відвідала штаб-квартиру НАТО у Брюсселі, де зустрілась з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Головні тези:

  • Обговорення стану реалізації рішень щодо підтримки України на Вашингтонському саміті НАТО відбулося на зустрічі Ольги Стефанішиної та Єнса Столтенберга.
  • Ініціатива створення «гуманітарного щита» над західними регіонами України та прискорення запуску ініціативи NSATU для координації безпекової допомоги Україні теж стало темами заходу.
  • Моніторинг та координація фінансових внесків для підтримки України у рамках отримання 40 млрд євро від союзників у 2025 році були підняті на зустрічі.

Стефанішина зустрілася зі Столтенбергом: про що йшлося

Сторони обговорили стан реалізації рішень щодо підтримки України, які були ухвалені на Вашингтонському саміті НАТО.

Для нас критично важливим є посилювати системи протиповітряної оборони та отримати додаткові систем ППО.

Ольга Стефанішина

Ольга Стефанішина

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — Міністерка юстиції України

Ольга Стефанішина також у цьому зв’язку порушила питання щодо ініціативи створення «гуманітарного щита», поясу безпеки над західними регіонами України.

Віцепрем’єр-міністерка також наголосила на необхідності прискорення запуску ініціативи NSATU, що стане ефективним інструментом координації надання Україні безпекової допомоги.

Окремо було відзначено важливість моніторингу та координації фінансових внесків на підтримку України в рамках виконання зобов’язання союзників щодо надання Україні у 2025 році допомоги у розмірі 40 млрд євро.

Крім того, відбулась зустріч Стефанішиної з в. о. заступника Генерального секретаря НАТО Борісом Руге, в ході якої сторони обговорили імплементацію Україною реформ у секторі безпеки та оборони, спрямованих на забезпечення взаємосумісності українських Збройних сил із силами Альянсу.

Питання членства України в НАТО не знімається з порядку денного

Віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила, що питання членства України в НАТО союзники визначили “незворотним шляхом”. А розгляд варіантів вступу України до Альянсу можливий тільки після отримання запрошення. 

Стефанішина запевнила, що питання членства України в НАТО не буде зніматись з порядку денного, тому що самі союзники визначили, що цей шлях незворотній.

І питання євроатлантичних прагнень України завжди було в порядку денному на всіх зустрічах на всіх рівнях з колегами зі США, і з української сторони це не зміниться. Я вважаю, що питання запрошення України до НАТО — це є сам по собі елемент стримування російської агресії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?