Столтенберг виступив з новою ініціативою щодо допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг виступив з новою ініціативою щодо допомоги Україні

Єнс Столтенберг
Джерело:  online.ua

Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени Альянсу почати надавати пряму військову допомогу Україні замість виділення 2% ВВП на власну оборону. 

Столтенберг закликає країни НАТО надавати Україні пряму військову підтримку

Зокрема, генсек Альянсу відзначив рішення Данії та Нідерландів виділити додаткову допомогу Україні, а також ініціативу Чехії з купівлі артилерійських боєприпасів для Києва.

Але Україна потребує більшого. Тому, якщо перед союзниками постає вибір між виконанням цілей НАТО з витрат на оборону та наданням Україні більше допомоги, мій сигнал чіткий: надсилайте більше Україні, — підкреслив Столтенберг.

Він у якості прикладу навів рішення Данії передати Україні всі свої артилерійські системи.

При цьому Столтенберг зазначив, що у країн-членів НАТО є достатня кількість систем ППО, які можуть бути передані Україні для захисту від повітряних атак злочинної армії РФ.

Я не можу назвати точну кількість, тому що це розвідувальна інформація або секретна інформація, в яку я не можу вдаватися. В Європі їх менше ніж 100, — зазначив генсек НАТО.

За його словами, в країн НАТО є достатня кількість ЗРК Patriot, однак США, які мають найбільшу кількість цих систем і є союзником України, несуть глобальну відповідальність у цьому питанні.

Але реальність така, що, звичайно, у нас є системи, достатньо великі для того, щоб ми могли постачати значно більше Україні, коли йдеться про протиповітряну оборону загалом, зокрема батареї Patriot. І саме над цим ми зараз працюємо, — підкреслив Столтенберг.

Що відомо про засідання Ради Україна-НАТО

Глава Альянсу анонсував проведення Ради Україна-НАТО вже у найближчу п’ятницю, 19 квітня.

Відомо, що у засіданні також візьме участь президент Володимир Зеленський.

Перш за все, президент Зеленський попросив провести засідання Ради Україна-НАТО. Ми скличемо засідання в п'ятницю. Це буде зустріч з президентом Зеленським, а потім з міністрами оборони, щоб обговорити нагальні потреби в більшій підтримці України, — пояснив Столтенберг.

Він зазначив, що очікує під час засідання обговорення наступних питань:

  • протиповітряної оборони;

  • артилерійських снарядів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?