Столтенберг визнав невиконання обіцянок НАТО перед Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

Столтенберг визнав невиконання обіцянок НАТО перед Україною

Офіс Президента України
Єнс Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що країни Альянсу не виконали власних обіцянок з допомоги Україні, однак ситуація невдовзі зміниться на краще. 

Столтенберг обіцяє потужну підтримку Україні з боку НАТО

Зокрема, Столтенберг анонсував збільшення поставок артилерійських боєприпасів Україні найближчим часом.

Я буду дуже чесним з президентом Зеленським і з Верховною Радою, що союзники по НАТО не виконали того, що ми обіцяли протягом останніх місяців. Сполучені Штати витратили шість місяців на узгодження пакета, а європейські союзники не надали боєприпасів, які ми обіцяли. Але тепер я впевнений, що все зміниться, — наголосив глава Альянсу.

Він підкреслив, що на пришвидшення допомоги Україні з боку країн НАТО вплинуло рішення США що фінансування допомоги Києву у розмірі 60 млрд доларів.

Ще не пізно для України перемогти. Але саме тому так важливо, щоб союзники по НАТО зараз насправді зробили те, що ми обіцяли, і щоб ми перетворили ці зобов'язання на реальні поставки зброї і боєприпасів, і я тепер впевнений, що це станеться, — підкреслив Столтенберг.

Столтенберг щодо членства України в НАТО

Глава НАТО запевнив, що Україна має повне право на місце в Альянсі, однак союзники навряд чи досягнуть згоди з приводу цього питання на саміті у Вашингтоні в липні.

Сьогодні ми обговорювали підготовку до липневого саміту НАТО. Тож, пане президенте, я з нетерпінням чекаю можливості привітати Вас у Вашингтоні на цій зустрічі, — наголосив Столтенберг.

Глава НАТО пояснив, що із рішенням щодо запрошення України до НАТО мають погодитись всі члени Альянсу.

Він виказав свою невпевненість у досягненні такого результату на саміті в липні.

Водночас генсек НАТО зауважив необхідність у тому, щоб Україна стала якомога більш оперативно сумісною, повністю відповідала всім стандартам НАТО і коли політичні умови будуть досягнуті — вона стане членом.

За його словами, наразі обговорюються можливості посилення військової підтримки України, а також забезпечення таких сил і засобів, які в майбутньому забезпечать ЗСУ їхнє місце в Альянсі.

Отже, я думаю, що ми виконуємо і мусимо виконувати важливі рішення, прийняті у Вільнюсі: план дій щодо членства відмінили, перейшли від двоетапного до одноетапного процесу, домовилися про створення Ради Україна-НАТО, і ми маємо також велику програму для оперативної сумісності, — підкреслив Столтенберг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?