Шведський військовий попередив про сценарії Росії для розколу НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Шведський військовий попередив про сценарії Росії для розколу НАТО

Прапори країн НАТО
Джерело:  ЛІГА.net

За словами підполковника армії Швеції Йоакіма Паасіківі, наразі існує кілька загрозливих сценаріїв ймовірного розколу НАТО у разі нападу Росії. 

Чи загрожуватиме напад Росії розколом НАТО

Якщо НАТО буде згуртованим — росіяни програють. Але є певні нюанси. Тaкий розвиток подій може перерости у глобальну ядерну війну. Це був би досить поганий день для всіх. Цього ніхто не хоче. Тож Росія використає загрозу ядерної глобальної або міжконтинентальної відплати, щоб спробувати розколоти НАТО. Якщо в НАТО немає згуртованості — немає статті 5, — пояснює Паасіківі.

Шведський військовий підкреслив, що за одним з ймовірних, з його точки зору сценарієв, Росія почне створювати загрозу та дестабілізувати ситуацію в районі островів Шпіцберген в Арктиці.

Більшість території Шпіцбергена є демілітаризованою територією Норвегії, однак там спостерігається і певна російська активність.

Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені — про що вони почали говорити кілька років тому — це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн. Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти, — зазначає Паасіківі.

Яким чином напад Росії може призвести до розколу НАТО

Іншим, за його словами варіантом, може бути блискавичний напад Росії на країни Балтії і серйозні ядерні погрози Кремля іншим країнам-членам НАТО.

Підполковник армії Швеції пояснив, що у протистоянні з окремими країнами ЄС та НАТО в Росії більше шансів на успіх, ніж у війні проти всього блоку.

З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють Путіна в Євросоюзі та НАТО. Питання в тому, будемо ми єдині чи ні. Якщо ми єдині й Росія нападе на країну НАТО — вона програє. Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт. Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об’єднаємося, у них буде набагато більше шансів, — попереджає Паасіківі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?