Таліби влаштували "салют" зі зброї на честь захоплення Панджшера — загинули десятки людей
Категорія
Світ
Дата публікації

Таліби влаштували "салют" зі зброї на честь захоплення Панджшера — загинули десятки людей

Таліби влаштували "салют" зі зброї на честь захоплення Панджшера — загинули десятки людей
Джерело:  online.ua

Таліби, які заявили про захоплення Панджшера, вирішили відзначити свою "перемогу" стріляниною в повітря. "Салют" зі стрілецької зброї коштував життя десяткам афганців. Через розваги бойовиків загинули як мінімум 17 людей, більше 40 людей доставлені в лікарні з пораненнями - і це тільки в Кабулі.

Джерело: Reuters

Як відомо, провінція Панджшер стала єдиною, яка встояла після захоплення талібами практично всієї території Афганістану. Таліби запевняють, що їм вдалося взяти її, але сили опору в Панджшері стверджують, що не здалися бойовикам і продовжують боротьбу.

При цьому таліби вже святкую свою "перемогу" безладною стріляниною в повітря, жертвами якої стали десятки людей. Тільки в Кабулі загинули через "салют" бойовиків 17 чоловік, ще 41 людина отримала поранення. Відомо, що стрільби талібів велися в провінціях Парван і Капіса. Кількість постраждалих, за даними The Khaama Press, може досягати 70 осіб.

Керівництво "Талібану" нібито вже закликало талібів припинити хаотичну стрілянину. Ватажки бойовиків обіцяють покарати винних у загибелі мирних жителів Афганістану. Крім того, стало відомо, що у бойовиків, що стріляють в повітря, можуть відібрати зброю за те, що вони безцільно витрачають боєприпаси і завдають шкоди цивільному населенню.

ЄС вирішив взаємодіяти з талібами 

З метою захисту та підтримки жителів Афганістану з "Талібаном" вже погодився взаємодіяти Євросоюз. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель пояснив, що це не означає визнання влади талібів.

Боррель підкреслив, що ЄС буде підтримувати контакти з талібами відповідно до зобов'язань нового афганського уряду, щоб Афганістан не служив для експорту тероризму в інші країни, а також поважав права жінок і свободу ЗМІ. Крім іншого, "Талібан" повинен гарантувати можливість від'їзду всім бажаючим.

Коротко про ситуацію в Афганістані

  • 15 серпня бойовики Талібан захопили столицю Афганістану — Кабул. Після чого президент країни Ашраф Гані екстрено подав у відставку і в терміновому порядку виїхав з країни. На даний момент, за неофіційними даними, Гані знаходиться в Омані.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • Тисячі місцевих жителів масово бажають покинути Кабул. Вони штурмують аеропорт столиці, намагаються силою проникнути в літаки, щоб втекти з країни.

  • На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація дипломатів. У Кабулі залишилося тільки три посольства іноземних держав — Росії, Пакистану і Китаю.

  • Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. Серед них — українці і громадяни інших держав.

  • У НАТО зайняли жорстку позицію щодо Афганістану. Генсек Єнс Столтенберг попередив талібів, що якщо в Афганістан повернуться міжнародні терористи, то альянс завдасть по ним дистанційний удар.

  • Бойовики угруповання "Талібан" почали розшук для подальшої розправи осіб, які співпрацювали з західними структурами або медіа за останні 20 років.

  • Україна пропонує прийняти афганців з групи ризику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?