У Білому домі підтвердили переміщення Росією підрозділів з ТОТ України на Курщину
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білому домі підтвердили переміщення Росією підрозділів з ТОТ України на Курщину

Білий дім
Джерело:  Голос Америки

У Білому домі заявили, що спостерігають рух російських військ з позицій в окупованій території України у напрямку Курської області. Про це повідомив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі під час розмови з журналістами 15 серпня.

Головні тези:

  • Російські підрозділи з України перенаправлені на Курщину.
  • Путін опинився перед дилемою зміцнення оборони у Курській області через операцію ЗСУ на Курщині.
  • В США не було спостережено збільшення ядерної риторики Кремля, але уряд залишається насторожі.
  • Американці підтримують наступ ЗСУ на Курщині, змушуючи Кремль переглядати військову стратегію.

Росія перекидає боєздатні підрозділи з України під Курськ

Ми бачимо, що деякі російські підрозділи були перенаправлені з операцій в Україні та навколо неї в район Курська. Але це лише перші повідомлення про те, що ми спостерігаємо. Я не можу з упевненістю сказати, скільки їх, або наскільки більше їх може бути, або які будуть їхні наміри, але ми почали спостерігати, як деякі російські підрозділи перенаправлені в регіон Курська.

Кірбі не уточнив, які саме цілі можуть стояти перед російськими військами, яких переміщують з позиції в Україні та навколо неї до Курської області.

Все, що я можу вам сказати, це те, що ми бачили, як деякі підрозділи були перенаправлені і вирушили в цей район. Але наразі незрозуміло, скільки їх зрештою прибуде та якою буде їхня воєнна місія. Я знаю, що ця відповідь вас не дуже задовольнить, але вона чесна. Ми уважно стежимо за цим, але не можемо точно сказати, що збирається робити пан Путін.

Джон Кірбі

Джон Кірбі

Радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки

За словами Кірбі, через українську операцію на Курщині, Путін опинився перед дилемою зміцнення оборони в регіоні Курської області.

Пан Путін і росіяни повинні були внести корективи. Ми бачимо ознаки того, що вони намагаються зміцнитися в районі Курська та навколо нього в результаті української операції там. Щоб це зробити, треба взяти активи, які були в одному місці і робили одну справу, і тепер їх треба спрямувати на інше. Ухвалення таких рішень безумовно є дилемою.

На питання, Чи Путін може застосувати ядерну зброю у відповідь на операцію в Курській області, Кірбі відповів, що Путін стурбований, але США не бачать збільшення ядерної риторики з Кремля.

Якщо він переміщує туди війська, то він певною мірою стурбований тим, що відбувається. Я не знаю, кваліфікується це як розпач, чи ні, але він безумовно реагує, принаймні певним чином, на те, що відбувається в Курській області. Але ми не бачили і не чули жодної ескалаційної риторики, особливо щодо ядерної зброї, в останні дні.

Крім того, за словами Кірбі, США не мають причин на сьогодні змінювати власні розрахунки чи позицію стратегічного стримування в питанні ядерних загроз.

У США все більш схвально ставляться до наступу ЗСУ на Курщині

Американські високопосадовці все частіше схвально висловлюються щодо раптового початку наступу українських військових у Курській області, який поставив нелегітимного президента Росії Володимира Путіна у незручне становище та підриває військову стратегію Кремля. 

Зазначається, що в результаті наступу ЗСУ на Курщині Кремль і окупаційна армія РФ одразу ж опинились у скрутному становищі, а Україна почала проведення переговорів зі США.

Це створює справжню дилему для Путіна, і ми перебуваємо в прямому, постійному контакті з українцями, — підкреслив президент США Джо Байден.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?