У Британії розпочалися масові протести ультраправих — виникли сутички та підпали
Категорія
Світ
Дата публікації

У Британії розпочалися масові протести ультраправих — виникли сутички та підпали

У Британії розпочалися масові протести ультраправих — виникли сутички та підпали
Джерело:  BBC

У Великій Британії відбулися десятки мітингів ультраправих рухів. Низка демонстрацій обернулися сутичками та підпалами, майже 100 людей затримали.

Головні тези:

 

  • Протести виникли після жахливого нападу 17-річного хлопця на дитячу школу танців у Саутпорті, що призвело до численних поранень серед дітей та дорослих.
  • У результаті сутичок постраждали як мітингувальники, так і правоохоронці, декілька офіцерів були госпіталізовані.
  • Прем'єр-міністр Кір Стармер попередив, що учасникам протестів загрожує тюремне ув'язнення та заборона на поїздки.

Що відомо про протести у Британії

Як повідомляють ЗМІ, сутички стались в Халлі, Ліверпулі, Брістолі, Манчестері, Сток-он-Тренті, Блекпулі та Белфасті.

Мітингувальники подекуди кидали фаєри, грабували магазини та нападали на поліцію. Менші демонстрації в інших місцях не переросли в насильство.

Акції по всій країні спалахнули через інцидент в англійському Саутпорті 29 липня. 17-річний хлопець із села Бенкс, що в графстві Ланкашир, із ножем напав на дитячу школу танців. Він зарізав трьох дівчат віком 6, 7 і 9 років. Ще 11 дітей і двоє дорослих отримали поранення, більшість із них — у важкому стані.

Під час сутичок чимало правоохоронців. Поліція повідомила про щонайменше сімох травмованих офіцерів, принаймні чотирьох із них госпіталізували з пораненнями у місті Сандерленд.

У Ліверпулі в поліціянтів кидали цеглою, пляшками та фаєрами, одного офіцера вдарили в голову, коли кинули стілець, а іншого вдарили ногою та збили з мотоцикла.

У Халлі протестувальники розбили вікно в готелі, який використовувався для проживання шукачів притулку, а поліціянтів закидали пляшками та яйцями.

Реакція уряду на сутички

Прем'єр-міністр Кір Стармер заявив, що "право на свободу вираження поглядів і насильницькі заворушення, які ми спостерігали, — це дві дуже різні речі".

Міністр внутрішніх справ також попередив, що будь-кому, хто бере участь у «неприйнятних безладах», загрожуватиме тюремне увʼязнення і заборона на поїздки. Він додав, що для цього є «достатня» кількість місць у в’язницях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?