У ЦПД попередили про фейк щодо вимкнення світла в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

У ЦПД попередили про фейк щодо вимкнення світла в Україні

Центр протидії дезінформації
світло

Російська пропаганда поширює фейк, що нібито в Україні запустили телеграм-бот для доносів на сусідів, які не заощаджують електроенергію

Головні тези:

  • Російська пропаганда поширює фейкову інформацію про запуск телеграм-боту для доносів на недотримання енергозбереження в Україні.
  • Центр протидії дезінформації спростовує цей фейк та застерігає від можливості збору персональних даних українців РФ.
  • Результатом ударів РФ по енергетиці навесні цього року є складна ситуація з відключеннями електроенергії в Україні.
  • Стабілізаційні відключення світла запроваджені енергетиками через знищення понад 80% генерації електроенергії внаслідок обстрілів.
  • Значне споживання електроенергії у Хмельницькому призвело до скорочення кількості тролейбусів на маршрутах через нестачу енергії.

РФ вигадала фейк, пов'язаний із вимкненнями світла в Україні

Вказано, що на російських телеграм-каналах почала ширитись інформація, що в Україні в telegram, мовляв, запустили "бот для доносів на сусідів, які не економлять електроенергію".  

У ЦПД спростували цю інформацію і наголосили, що таким чином РФ хоче отримати персональні дані українців. 

Насправді цей бот — робота російських пропагандистів для збору персональних даних українців. Ніхто з компетентних структур не створював програм для "доносів на сусідів". У разі виявлення такого бота Центр рекомендує заблокувати його та надіслати скаргу до служби підтримки месенджера для його подальшого блокування, — йдеться у повідомленні.

Відключення світла в Україні

Після ударів РФ по енергетиці навесні цього року ситуація з відключеннями електроенергії залишається складною. Через обстріли було знищено понад 80% генерації електроенергії в Україні.

Через це енергетики були змушені запровадити стабілізаційні відключення світла — вони можуть бути як графікові, так і екстрені. Екстерні вводяться у випадку, якщо споживання електроенергії виходить за межі встановлених на день лімітів.

Через значне споживання електроенергії у Хмельницькому були змушені скоротити кількість тролейбусів на маршрутах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?