У Франції спалахнули протести через успіх у виборах партії Ле Пен — відео
Категорія
Світ
Дата публікації

У Франції спалахнули протести через успіх у виборах партії Ле Пен — відео

Париж
Джерело:  France 24

30 червня в Парижі почалися протестні акції на тлі перемоги в першому турі парламентських виборів ультраправої партії "Національне об'єднання" на чолі з проросійською політикинею Марін Ле Пен.

Головні тези:

  • Після перемоги ультраправої партії Ле Пен у першому турі парламентських виборів у Франції розпочалися масові протести в Парижі.
  • Молоді протестувальники висловлюють розчарування результатами виборів та активно мобілізуються для другого туру голосування.
  • Партія Ле Пен отримала підтримку 34,2% виборців, що поклало початок політичній напрузі у французькому суспільстві.
  • Протестувальники скандували гасла проти фашизму та виступають за збереження цінностей та ідеалів, які стоять під загрозою у разі перемоги ультраправих.
  • Явка у першому турі стала найвищою у 21 столітті, що свідчить про активну участь громадян у виборчому процесі у Франції.

У Парижі протестували через результати екзитполів парламентських виборів

На столичній площі Республіки зібралися прихильники "Нового народного фронту" — альянсу лівих політсил, до якого входять французькі соціалісти, комуністи, зелені та партія "Франція нескорена".

Причиною мітингу стало друге місце "Нового народного фронту" в першому турі парламентських виборів.

Мітингувальники, більшість яких були молодими, скандували гасла на кшталт "Фашисти — геть!".

18-річна учасниця протесту зазначила, що глибоко розчарована результатами та буде "ходити від дверей до дверей", щоб переконати людей проголосувати в другому турі, інакше вона буде жити "у Франції, яка не є тією Францією, в якій вона сподівалася жити".

Результати першого туру парламентських виборів у Франції

За результатами екзитполу Ifop, партія "Національне об'єднання", формальним лідером якої є проросійська Марін Ле Пен, здобуває підтримку 34,2% виборців.

Ультралівий "Новий народний фронт" йде на другому місці з 29,1% голосів. А от політсила президента Еммануеля Макрона опиниться на третьому місці з 21,5% голосів.

А от екзитпол, проведений Elabe для BFMTV, RMC і La Tribune, віддає "Національному об'єднанню" трохи менше — 33% голосів. "Новий народний фронт" може отримати 28,5% голосів, а коаліція Макрона — 22%.

Явка в першому турі парламентських виборів у Франції стала найвищою у 21 столітті і, попередньо, становить 69,7%.

До другого туру виборів пройдуть усі кандидати, які набрали в першому турі понад 12,5%. З урахуванням високої явки, таких кандидатів буде троє або четверо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?