У Європарламенті вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

У Європарламенті вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС

Європарламент
Джерело:  Politico

63 депутати Європарламенту надіслали керівництву ЄС листа із вимогою позбавити Угорщину права голосу в ЄС після візитів прем'єр-міністра Віктора Орбана до Москви та закликів до переговорів з Росією і відновлення дипломатичних стосунків. 

Головні тези:

  • 63 депутати Європарламенту вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС через заклики та дії прем'єр-міністра Віктора Орбана до співпраці з Росією та Китаєм.
  • Заяви Орбана про відновлення дипломатичних стосунків з Росією та переговори з країнами, ворожими до ЄС, спричинили скандал у Європарламенті.
  • Можливе позбавлення права голосу Угорщини у ЄС може мати серйозні наслідки для країни та її стосунків з іншими країнами Європейського Союзу.
  • Лист з вимогою позбавити Угорщину права голосу в ЄС був направлений керівництву Єврокомісії, Євроради та Європарламенту, відомі парламентарі підтримали цю ініціативу.
  • Напруга в угорсько-європейських відносинах підсилюється, що може призвести до серйозних змін у політичній картині Євросоюзу та відносинах з країнами-партнерами.

У Європарламенті хочуть позбавити Угорщину права голосу в ЄС

Зазначається, що листа, під яким підписалось 63 депутати було направлено керівниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн та президенту Євроради Шарлю Мішелю, а також голові Європарламенту Роберті Мецолі.

За словами депутатів Європарламенту, прем’єр-міністр Віктор Орбан вже завдав значної шкоди, зловживаючи роллю головуючого в Раді ЄС.

Європейські парламентарі також зазначають, що поїздка Орбана до Москви і зустріч із кремлівським диктатором Володимиром Путіним та президентом Китаю Сі Цзіньпіном була спробою прем’єр-міністра Угорщини спотворити власні повноваження.

Це вимагає реальних дій, таких як призупинення права голосу Угорщини в Раді, оскільки практика показала, що прості словесні засудження цієї ситуації не мають ефекту, - йдеться у листі.

У Європарламенті вимагають позбавити Угорщину права голосу у ЄС
Віктор Орбан

Його підписали депутати Європарламенту з низки країн і парламентських груп, зокрема Європейської народної партії, Renew Europe та Зелених.

Що відомо про останні скандальні заяви Орбана

Прем’єр-міністр Угорщини, як зазначає німецьке видання Bild, написав листа голові Європейської ради Шарлю Мішелю після того, як здійснив своє "миротворче" турне. Серед іншого, він запропонував ЄС відновити дипломатичні відносини з Росією.

У листі Орбан навів свою "коротку оцінку" нещодавніх переговорів із лідерами України, Росії, Китаю, Туреччини та Дональдом Трампом і додав "деякі пропозиції для вашого розгляду".

Загалом можна констатувати, що інтенсивність військового конфлікту в найближчому майбутньому радикально зросте, - прогнозує Орбан у власному листі.

У своєму листі Орбан закликає ЄС до переговорів із Китаєм про "мирну конференцію", відновлення дипломатичних відносин із Росією і "політичного наступу" на країни Півдня, чию "повагу ми втратили через нашу позицію щодо війни в Україні".

Потім він пише про свої переговори у США, які відбулися до замаху на Дональда Трампа. При цьому Орбан критикує чинного президента США Джо Байдена.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?