У Києві після замаху помер казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков
Категорія
Події
Дата публікації

У Києві після замаху помер казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков

Айдос Садиков

У ніч проти 2 липня в одній зі столичних лікарень помер казахстанський опозиційний журналіст та блогер Айдос Садиков унаслідок замаху, скоєного на нього 18 червня в Києві.

Головні тези:

  • Напад на Айдоса Садикова відбувся в Шевченківському районі Києва. Дружина журналіста вважає, що напад скоїв професійний кілер.
  • Дружина Айдоса Садикова звинуватила у смерті чоловіка Касим-Жомарта Токаєва.
  • Президент Казахстану висловив готовність співпрацювати у розслідуванні замаху на опозиційного журналіста та блогера Айдоса Садикова.
  • Офіс генпрокурора України оголосив про зміни у статтях Кримінального кодексу для висунення звинувачень двом громадянам Казахстану, підозрюваним у скоєнні замаху на життя журналіста.

Дружина Айдоса Садикова звинуватила у смерті чоловіка президента Казахстану

Про смерть казахського опозиціонера повідомила його дружина Наталія Садикова у Facebook.

За її словами, Айдос 13 днів боровся за життя після того, як йому в голову потрапила куля, випущена кілером. У смерті чоловіка дружина звинувачує президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

Айдос віддав своє життя за Казахстан, прийняв мученицьку смерть від руки кілерів. Тринадцять днів Айдос боровся за життя в реанімації, але дива не сталося. Його смерть на совісті Токаєва, — написала Наталія Садикова.

Крім дружини, у казахстанського журналіста залишилися троє дітей.

В Офісі генпрокурора повідомили, що у зв'язку зі смертю казахського журналіста змінять статті Кримінального кодексу України, за якими висунули звинувачення двом громадянам Казахстану, підозрюваним у скоєнні замаху.

Раніше їм інкримінували ч. 2 ст. 15, п. 11, 12, ч. 2 ст. 115 ККУ (замах на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб). Санкція статей передбачає довічне позбавлення волі.

Що відомо про замах на опозиційного казахського журналіста

У Шевченківському районі Києва вдень 18 червня невідомий стріляв у казахського опозиціонера Айдоса Садикова. Потерпілого терміново госпіталізували. Пізніше дружина Садикова написала, що йому зробили операцію.

Нападник одразу втік. Поліція почала пошуки з метою затримання стрільця. Столична прокуратура розпочала розслідування за фактом замаху на умисне вбивство.

Дружина опозиціонера Наталія Садикова висловила думку, що в її чоловіка стріляв професійний кілер. Подружжя перебувало разом в авто в момент нападу.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прокоментував напад на журналіста-опозиціонера Садикова. За його словами, він доручив направити офіційні запити українській стороні щодо інциденту, у разі потреби казахстанські офіційні органи готові долучитися до розслідування.

21 червня в Офісі генпрокурора повідомили, що правоохоронці встановили особи двох громадян Казахстану, яких підозрюють у замаху на казахстанського опозиційного політика та блогера Айдоса Садикова. Це — Алтай Жаканбаєв та Мейрам Каратаєв. Одразу після замаху вони виїхали з України. Їх оголосили в міжнародний розшук.

Скільки казахів насправді підтримують Україну — відповідь добровольця “Джаза”

Доброволець з Казахстану Жасулан Дусембін із позивним “Джаз” став до лав ЗСУ у 2021 році. Він розповів, що більша частина казахів підтримують Україну.

За словами Жасулана Дусембіна, понад 80% казахів підтримують Україну.

Казахи регулярно везуть гуманітарну допомогу, ставлять “юрти незламності”, їздять у Херсон, який сильно обстрілюється, щоб пригостити людей смачним пловом.

Казахи розуміють, що вони наступні. Казахи не воюють заради грошей, а за ідею.

“Джаз” пригадує, коли він був ще школярем, старші люди розповідали, як росіяни принизливо називали казахів “калбітами, чурками, мамбетами”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?