У МАГАТЕ назвали наслідки атаки дронів на окуповану Запорізьку АЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

У МАГАТЕ назвали наслідки атаки дронів на окуповану Запорізьку АЕС

ЗАЕС
Джерело:  МАГАТЕ

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що Запорізьку атомну електростанцію атакували кілька дронів.

Наслідки ударів дронів по ЗАЕС

У МАГАТЕ пишуть, що їхні фахівці виїжджали на огляд трьох постраждалих місць.

Один з безпілотників, за їхніми словами, був націлений на обладнання спостереження та зв’язку в одному з шести корпусів реактора.

Перебуваючи на даху реактора, 6-го блоку, російські війська відстрілялися по безпілотнику, що наближався. Після цього стався вибух біля корпусу реактора, — йдеться у повідомленні.

Також фахівці МАГАТЕ бачили залишки дронів на двох інших місцях. На одному з них біля лабораторії вони побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом матеріально-технічного забезпечення.

МАГАТЕ не помітило будь-яких структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки або безпеки станції.

Нагадаємо, що напередодні російські ЗМІ з посиланням на заяви «Росатому» заявляли про нібито удар дрона по куполу шостого енергоблока ЗАЕС, внаслідок чого було поранено трьох окупантів.

Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі “Українській правді“ спростував причетність України до інциденту.

Удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів.

Андрій Юсов

Андрій Юсов

Представник ГУР

Запорізька АЕС в окупації

На початку березня 2022 року ЗАЕС опинилася в російській окупації. Відтоді керівництво нею захопив «Росатом».

Станція неодноразово опинялася на межі блекауту. Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки.

З вересня 2022 року на станції перебуває місія МАГАТЕ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?