У Малі повстанці-туареги ліквідували десятки найманців ПВК "Вагнер"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Малі повстанці-туареги ліквідували десятки найманців ПВК "Вагнер"

У Малі повстанці-туареги ліквідували десятки найманців ПВК "Вагнер"
Джерело:  Reuters

У Республіці Малі (Африка) повстанці-туареги ліквідували й поранили десятки солдатів та найманців російської приватної військової компанії "Вагнера".

Головні тези:

 

  • У результаті боїв ліквідували щонайменше 20 “вагнерівців”.
  • Туареги, як етнічна група, активно діють у регіоні Сахари та відчувають себе маргіналізованими урядом Малі.
  • ПВК “Вагнер” присутня у різних африканських країнах, в тому числі у Судані, ЦАР, Лівії, Мозамбіку та інших, впливаючи на політичну ситуацію.

Повстанці у Малі знищили десятки російських найманців

За повідомленням повстанського руху "Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку" (CSP-PSD), його бійці захопили бронетехніку, вантажівки та цистерни під час боїв у прикордонному місті Тінзауатен.

Повстанське угруповання також повідомило, що пошкодило гелікоптер, який розбився в місті Кідал, за сотні кілометрів.

Армія Малі повідомила, що в боях двоє її солдатів загинули і 10 зазнали поранень. Однак при цьому ліквідовано близько 20 бойовиків. Крім того, за словами військових під час виконання місії розбився один із гелікоптерів армії в місті Кідал, обійшлося без загиблих.

У мережі оприлюднене відео з місця після бою.

Обережно, відео містить чутливі кадри! Дозволено переглядати особам віком 21+.

Тим часом у російських пабліках повідомляють про загибель у боях в Малі адміністратора пропагандистського Telegram-каналу GREY ZONE з позивним "Белый". Також пов'язані з “Вагнером” облікові записи Telegram почали ділитися траурними дописами після того, що сталося в Малі.

Як повідомляють росЗМІ, колона "вагнерівців" потрапила в засідку туарегів у Малі.

За попередніми даними, загинули щонайменше 20 "вагнерівців", серед яких був і автор телеграм-каналу Grey Zone.

Що відомо про туарегів

Туареги — етнічна група, що населяє регіон Сахари, зокрема частину північного Малі. Багато з них відчувають себе маргіналізованими урядом країни.

Сепаратистське угруповання розпочало повстання проти уряду малійської хунти у 2012 році, однак пізніше воно було перехоплене ісламістськими угрупованнями.

У 2015 році угруповання підписало мирну угоду з урядом Малі. Однак наприкінці 2022 року CSP-PSD вийшла з переговорів.

За даними журналу The Economist, помітний контингент найманців ПВК "Вагнер" присутній щонайменше в п’яти африканських країнах: Судан, ЦАР, Лівія, Малі, Мозамбік. Крім того, на тому чи іншому рівні впливу і присутності, "вагнерівці" діяли на території ще семи країн Африки: Камерун, Мадагаскар, Буркіна-Фасо, Демократична Республіка Конго, Екваторіальна Гвінея, ПАР, Зімбабве, Кенія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?