У Мінвідновленні відреагували на заборону Польщею пропуску українських вантажівок
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Мінвідновленні відреагували на заборону Польщею пропуску українських вантажівок

Кордон
Джерело:  online.ua

Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною і ЄС набула чинності 20 червня. Тож українським перевізникам не потрібні жодні дозволи на двосторонні перевезення.

Головні тези:

  • Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС дозволяє українським перевізникам здійснювати двосторонні перевезення без додаткових дозволів.
  • Польща призупинила пропуск українських вантажівок на кордоні з метою вимагати наявність дозволів на міжнародні вантажні перевезення.
  • Наразі внутрішня комунікація польської сторони стосовно проблеми з пропуском українських вантажівок є активно вирішуваним питанням.
  • Україна звернулася до Міністерства інфраструктури Польщі та Єврокомісії для розв'язання ситуації з призупиненням пропуску вантажівок на кордоні.
  • З 1 липня Польща призупинила пропуск українських вантажних транспортних засобів без дозволів на міжнародні вантажні перевезення, спричинивши обмеження на кордоні.

Між Україною та Польщею діє угода про лібералізацію вантажних перевезень — Деркач

Такий коментар щодо призупинки Польщею пропуску українських вантажівок на кордоні без дозволів на міжнародні вантажні надав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у Фейсбуці.

Щодо ситуації з перетином кордону вантажівками через пункти пропуску з Польщею. Точніше з вимогою митних органів Республіки Польща щодо наявності дозволів на перевезення в українських водіїв. Жодних дозволів на двосторонні перевезення не потрібно. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності в день підписання. Тобто ще 20 червня. До 10 липня діє перехідний період, який дозволяє перевізникам адаптуватись до нових правил.

За його словами, ці умови відомі польській стороні, у першу чергу Міністерству інфраструктури Польщі. Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС, була повідомлена про оновлення Угоди між Україною і Євросоюзом. Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони.

Деркач підкреслив, що Україна звернулася до Міністерства інфраструктури Польщі, яке запевнило, що намагається розв'язати проблему з митною службою.

Також ми повідомили Єврокомісію про призупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилась в ситуацію зі свого боку і також намагається вплинути на вирішення проблеми, — додав заступник міністра.

Польща не пропускає українські вантажівки: у чому справа

З 1 липня Польща призупинила пропуск українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

З 00:00 1 липня польська стороною у пунктах пропуску призупинила пропуск на в'їзд та виїзд з/в Республіку Польща українських вантажних транспортних засобів, що не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення (дозвіл або книжка ЄКМТ).

Пункти пропуску на інших ділянках кордону працюють у звичайному режимі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?