У Молдові викрили спецоперацію РФ стосовно зриву голосування за вступ до Євросоюзу
Категорія
Світ
Дата публікації

У Молдові викрили спецоперацію РФ стосовно зриву голосування за вступ до Євросоюзу

Молдова
Джерело:  Bloomberg

У Молдові викрили підтримувану Росією операцію за участю 130 тисяч громадян країни, метою якої було вплинути на голосування під час референдуму щодо вступу в ЄС.

Головні тези:

  • Росія вкладає значні кошти для втручання у внутрішні справи Молдови та перешкоджання її вступу до Євросоюзу.
  • Викрита операція має на меті корумпування виборців, провокування протестів та дестабілізацію ситуації в країні.
  • Росія намагається впливати на результати президентських виборів у Молдові та створити заколоти в разі невдалого результату для проросійського кандидата.
  • Спільна заява США, Канади та Великої Британії попереджає про спроби Росії підірвати демократичний процес в Молдові та порушити безпеку країни.

Росія витрачає мільйони доларів, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС

Про це у Кишиневі розповів журналістам начальник національної поліції Молдови Віорел Чернаутяну.

Росія має на меті не лише корумпувати виборців, але й спровокувати протести та дестабілізацію на території Молдови, — сказав Чернаутяну, надавши відео та аудіоперехоплення.

За словами глави нацполіції, лише у вересні із Росії активістами виборчого блоку, пов’язаного із молдовським олігархом-втікачем Іланом Шором, було переведено 15 млн дол США, спрямованих на дезінформацію, провокації та напади на державні установи.

За його словами, платежі здійснюються шляхом переказів на картки банку, пов’язаного із Міністерством оборони Росії. Тим часом одержувачі коштів отримують інструкції через Telegram про те, як голосувати та поширювати неправдиву інформацію про Євросоюз.

У Молдові на 20 жовтня призначили президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського Союзу.

Росія планує організувати заколот у Молдові

Про це йдеться у спільній заяві урядів США, Канади та Великої Британії.

Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе.

Зазначається, що Росія намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів Західних держав, влади країни та її спроможності приєднатися до ЄС. Паралельно із цим РФ намагається зруйнувати віру населення у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку та верховенство права.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?