У НАТО досі не має плану перемоги над РФ — The Guardian
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО досі не має плану перемоги над РФ — The Guardian

Володимир Зеленський на саміті НАТО у Вашингтоні
Джерело:  The Guardian

У той час, коли Україна героїчно продовжує виборювати власну незалежність в умовах російської збройної агресії, західні партнери все ще не наважуються на рішучі дії у протистоянні країні-агресорці. 

Головні тези:

  • НАТО не має плану перемоги над Російською Федерацією та обмежується лише допомогою у виживанні України.
  • Західні партнери стикаються з невизначеністю стосовно майбутнього України після завершення саміту НАТО у Вашингтоні.
  • Глобальні виклики для НАТО полягають у спірних питаннях щодо Гази, а також відсутності єдності у підходах до протистояння з РФ.
  • Важливо зосередити зусилля НАТО на протистоянні з Росією на східних європейських кордонах для забезпечення безпеки Європи.
  • Спроби стримати Росію є недостатніми, тому необхідно домогтися перемоги та притягти відповідальність Путіна та його генералів-вбивць.

Чому у НАТО уникають ширшої конфронтації з РФ

У матеріалі видання зазначають, що хоча західні партнери і згодні з тим, що поразка Росії у розв’язаній злочинній війні проти України є ключовою гарантією подальшої безпеки ЄС і країн євроатлантичного простору, однак план НАТО щодо України передбачає лише допомогу у виживанні, а не перемогу над країною-агресоркою.

У них немає плану перемоги над Росією. Ба більше, схоже, вони її бояться. Це відкрите запрошення президенту Володимиру Путіну до відновлення агресії у Східній Європі, - підкреслюють автори матеріалу.

У НАТО не має плану перемоги над Росією
Володимир Зеленський та керівництво НАТО

За словами колишнього посла США в НАТО Курта Волкера, у Вашингтоні залишається невизначеність щодо майбутнього України.

Коли пил осяде після того, як усі кортежі залишать Вашингтон, в Україні пануватиме така ж невизначеність, як і до саміту. Жорстокі бої на лінії фронту, щоденні атаки російських бомбардувальників і безпілотників на українське цивільне населення та інфраструктуру, Путін, який вірить, що він усе ще може перемогти, - підкреслює Волкер.

Журналісти видання підкреслюють, що західні партнери по НАТО стикаються з низкою важливих та критичних проблем.

Члени альянсу сперечаються з приводу Гази, а також України.

Чому у НАТО не має єдності стосовно глобальних викликів

А тепер до цього додався ще й Китай, чия військова підтримка путінської війни була піддана осуду.

Найбільш очевидним джерелом напруженості є зміна розподілу світової влади. Китай став... грізним суперником... Сьогодні Азія займає більшу частку уваги США, а Європа - меншу. У результаті трансатлантичні союзники поступово віддаляються один від одного. При цьому зусилля, спрямовані на те, щоб НАТО, а не тільки США, відігравало більш значну роль в Індо-Тихоокеанському регіоні, мають обмежені можливості, і європейські члени НАТО не зможуть сильно вплинути на баланс сил в Азії, навіть якщо захочуть, - пояснює професор Гарвардського університету Стівен Волт.

На переконання авторів матеріалу, НАТО має припинити метушитись у пошуках нових глобальних викликів та місій і зосередитись на протистоянні Росії на східних європейських кордонах.

Росія залишається сенсом існування НАТО. І так було завжди. Стримування недостатньо. Путін має бути однозначно переможений, а сам він і його генерали-вбивці мають постати перед судом. Альтернатива - втрата України - може стати передсмертним дзвоном для самого НАТО, - доходять висновку автори матеріалу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?