У Норвегії заявили про загрозу диверсій на енергооб'єктах з боку РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

У Норвегії заявили про загрозу диверсій на енергооб'єктах з боку РФ

Енергооб'єкти у Норвегії
Джерело:  Reuters

Енергетичні об'єкти на території Норвегії перебувають під загрозою диверсій з боку Росії. 

Головні тези:

  • Енергетичні об'єкти в Норвегії знаходяться під загрозою диверсій з боку Росії, що створює серйозні загрози для країни та всієї Європи.
  • Росія вважається ключовою загрозою для енергетичного сектору Норвегії, що вимагає ретельного захисту та вжиття відповідних заходів безпеки.
  • Події диверсій в Європі, зокрема інцидент із підривом на газопроводах Nord Stream, підсилюють занепокоєння щодо безпеки енергетичних об'єктів.
  • Норвезькі спецслужби регулярно реєструють підозрілу активність з боку Росії, включаючи збір розвідувальної інформації та можливі спроби саботажу нафтових та газових об'єктів.
  • Необхідно вжити невідкладних заходів для захисту енергооб'єктів в Норвегії від потенційних диверсій з боку Росії, щоб забезпечити надійність енергетичної інфраструктури країни та всієї Європи.

Що відомо про загрозу диверсій Росії на енергооб’єктах у Норвегії

За інформацією журналістів видання із посиланням на представників контррозвідки країни, Росія може вчинити акти диверсій на енергооб’єктах у Норвегії у будь-який момент.

Зокрема, під час закритої зустрічі, яку було організовано норвезькою контррозвідувальною службою PST, представникиНорвегії, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії, Швеції та Ісландії обговорювали ризики шпигунства та диверсій з боку Росії.

У Норвегії заявляють про загрозу диверсій на енергооб’єктах з боку РФ
АЕС у Норвегії

За словами керівниці контррозвідки Норвегії Беате Гангаас,Росія є ключовою загрозою для енергетичного сектору країни.

Коли ми сьогодні говоримо про саботаж, ми говоримо про Росію, - зазначила Гангаас.

Журналісти видання підкреслюють, що спецслужби Норвегії вже неодноразово наголошували на загрозі можливих атаках на нафтовий сектор країни.

Служби безпеки семи європейських країн під час зустрічі також попередили Норвегію про загрозу з боку Росії для її критичної енергетичної інфраструктури.

Сінан Селен, віце-президент Федерального відомства захисту конституції Німеччини, зазначив, що загроза стосується як Норвегії, яка є ключовим постачальником енергії в регіоні, так і взагалі всієї Європи.

Що відомо про спроби диверсій РФ у Норвегії

Після початку розв’язаної Кремлем злочинної війни проти України активність російських спецслужб і можливі загрози для європейської критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, значно зросли.

Спецслужби Норвегії регулярно фіксували випадки підозрілої активності з боку РФ: збір розвідувальної інформації та можливі спроби саботажу нафтових і газових об'єктів.

Норвезькі офіційні особи неодноразово попереджали про високий ризик диверсій з боку Росії, що могло призвести до серйозних наслідків для енергопостачання в Європі.

Інцидент із підривом на газопроводах Nord Stream у вересні 2022 року став одним із найгучніших прикладів російських диверсій у Європі.

Хоча Норвегія безпосередньо не постраждала від цих подій, вони значно посилили занепокоєння щодо безпеки.

Норвезькі спецслужби були залучені до розслідування інциденту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?