У Орбана може з'явитись новий союзник в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

У Орбана може з'явитись новий союзник в ЄС

Віктор Орбан
Джерело:  Reuters

Проросійський прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може дуже скоро отримати нового союзника у ЄС зі схожою політичною позицією. 

Головні тези:

  • Потенційний союз між Орбаном та Кіклем може змінити баланс сил у ЄС, у бік до більш проросійської позиції.
  • Проросійські партійні лідери, як Орбан та Кікль, можуть ускладнити відносини ЄС з Україною на тлі продовження російської агресії.
  • Схожі позиції щодо України та Росії керівників партій можуть призвести до ускладнень у процесі ухвалення рішень в ЄС.
  • Підтримка нейтралітету Австрії та уникнення конфліктів з Росією стають ключовими елементами політики Кікля.
  • Вибір проросійських позицій може призвести до складнішої ситуації для українських інтересів у ЄС і на міжнародній арені.

Що відомо про прихильні до Орбана проросійські політичні сили у ЄС

Зазначається, що у той час, як націоналістично налаштовані європейські політики схиляються до більш поміркованих позицій після перемоги на парламентських виборах в ЄС, потужним союзником Орбана може стати лідер Австрійської партії свободи Герберт Кікль.

Аналітики підкреслюють, що партія Кікля FPO має серйозні шанси на перемогу на наступних парламентських виборах.

Австрійський політик Герберт Кікль формує проросійський союз із Орбаном
Герберт Кікль

У цьому разі ЄС стане ще складніше продовжувати надавати допомогу Україні на тлі продовження розв’язаної Росією злочинної війни, а також чинити опір скандальним діям Орбана.

Кікль відкрито та цинічно заявив, що керівниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нібито причетна до розпалювання війни Росії проти України.

Він також підтримує позицію Орбана щодо того, що Україні необхідно припинити чинити опір збройній російській агресії і погодитись на вимоги Кремля.

Окрім цього тиск на Україну щодо необхідності проведення переговорів з Росією чинить Словаччина.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо також підтримує дружні стосунки з Москвою, домігся припинення його країною допомоги Україні та виступає проти членства України у НАТО.

Однак Фіцо не став приєднуватись до альянсу Орбана та Кікля.

Що відомо про загрозу з боку альянсу Орбана та Кікля

У разі, якщо Кікль за прикладом Орбана почне блокувати рішення ЄС щодо України, обходити їхнє вето стане набагато складніше.

Я вважаю, що ухвалювати подальші санкції буде дедалі важче. Якщо буде уряд FPO, то це буде не тільки Орбан. І тоді Австрія стане однією з потенційних країн, які можуть накласти вето, - попереджає голова аналітичного центру Австрійського товариства європейської політики Пауль Шмідт.

Представники партії Кікля заявляють, що вони єдині серйозно ставляться до нейтралітету Австрії, закріпленого конституційно.

Багато австрійців вважають, що уникнення будь-яких конфронтацій з такими великими державами, як Росія, убезпечить їх.

Опитування показують, що явна більшість виборців хочуть, щоб країна залишалася нейтральною.

Тому Кікль загалом обережно стверджує, що його політика щодо України стосується загроз нейтралітету Австрії, а не прямо вихваляє Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?