У Повітряних силах заявили про успіхи українських пілотів на навчанні на F-16
Категорія
Світ
Дата публікації

У Повітряних силах заявили про успіхи українських пілотів на навчанні на F-16

F-16

Дві групи українських пілотів вже безпосередньо відточують свої навички на сучасних винищувачах F-16.

Українські пілоти вже літають на F-16 у двох країнах

Декілька наших груп проходять навчання в різних країнах так званої "Повітряної коаліції". Це різні країни, серед яких США, Данія, Франція та інші. Зараз дві передові групи знаходяться у Данії та США. Там вони вже безпосередньо відточують свої навички на літаках F-16, — зазначив він.

За словами Євлаша, ще одна група, продовжуючи навчання, зараз перемістилася з Великої Британії до Франції.

Вони вже літають — освоюють легкомоторні літаки, — уточнив він.

Інша група, за його інформацією, проходить навчання з наземної підготовки в Англії.

Там вивчає мову, бо це є одним з пріоритетних напрямків. Оскільки користування літаками F-16 потребує належного знання англійської мови, — зауважив Євлаш.

Він додав, що окрім пілотів, триває підготовка технічніших фахівців, в тому числі інженерів для обслуговування F-16. Після повернення в Україну вони навчатимуть своїх колег тут.

Що відомо про надання винищувачів F-16

22 березня Міністерство оборони Великобританії повідомило, що в країні 10 українських пілотів пройшли базову льотну та мовну підготовку. Зазначалось, що тепер, перед тим, як навчитися керувати винищувачами F-16, вони перейдуть на курси підвищення кваліфікації, які проводять повітряні сили Франції.

У лютому поточного року міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас сказав, що винищувачі F-16 в Україні можна буде побачити у червні. За словами голови військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера, такі літаки можуть змінити хід війни українців проти росіян.

Раніше, ще 20 серпня 2023 року, президент Володимир Зеленський за результатами переговорів з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте заявив, що Україна отримає від країни-партнера 42 американських винищувачі F-16 після тренування пілотів та інженерів. Нідерланди передадуть Україні всі свої винищувачі F-16, оскільки країна переходить на нові моделі — F-35.

Того ж дня прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що Україні вони передадуть 19 винищувачів. Водночас на початку жовтня минулого року Фредеріксен заявила, що Данія прагне збільшити поставки американських винищувачів F-16 в Україну.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?