У Росії помер розробник ракетних комплексів "Іскандер-М" та "Точка"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії помер розробник ракетних комплексів "Іскандер-М" та "Точка"

Олег Мамалига
Джерело:  online.ua

25 серпня стало відомо про смерть головного конструктора російського ракетного комплексу "Іскандер-М" Олега Мамалиги.

Головні тези:

  • Олег Мамалига був головним конструктором ракетних комплексів "Іскандер-М" та "Точка"
  • Його робота також пов'язана з розробкою тактичних та оперативно-тактичних ракетних комплексів, включно з міжконтинентальною ракетою "Гном"
  • Ракетний комплекс "Іскандер-М" має максимальну дальність ураження цілі до 700 км.

Помер ще один розробник російської смертоносної зброї

Як зазначають російські пропагандисти, Мамалига також був причетний до створення тактичних ("Точка") та оперативно-тактичних ракетних комплексів ("Ока", "Ока-У").

Такоє мережею ширилася інформація про те, що він був залучений до розробки міжконтинентальної ракети "Гном", яка не пішла у серійне виробництво.

Журналісти також озвучили припущення, що Мамалига мав українське коріння, адже, як відомо, це прізвище вкрай поширене в Україні.

Він помер у віці 91 року. Мамалига був нагороджений низкою високих нагород. Він був "лауреатом Державної премії, Премії Уряду РФ, кавалером орденів Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, "Знаку Пошани", а також був членом-кореспондентом Російської академії ракетних та артилерійських наук.

Більшу частину свого життя він пропрацював в коломенському КБ машинобудування.

Саме там Мамалига брав участь у розробці озброєння та військової техніки, зокрема перших радянських ПТРК.

Що відомо про ракетний комплекс "Іскандер-М"

"Іскандер-М"  — російський оперативно-тактичний ракетний комплекс, який був створений на Коломенському КБ Машинобудування (КБМ).

Російська пропаганда доволі часто називає його “неперевершеним”, однак не пояснює чому.

Попри те, що розробка комплексу стартувала ще в 1988 році, його серійне виробництво розпочалося аж через 17 років.

Здійснює запуск ракет класу земля-земля різних типів: балістичні «Іскандер», «Іскандер-М», «Іскандер-Е», крилаті «Іскандер-К».

Є подальшим розвитком ОТРК 9K714 «Ока»[2][3]. Максимальна дальність ураження цілі балістичними ракетами з ОТРК «Іскандер-М» — не менше 500 км (оголошена публічно) і може сягати 700 км (за експертними оцінками, при застосуванні ядерної боєголовки або полегшеної звичайної)[

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?