У Росії знову тестують блокування Telegram. Проблеми з месенеджером були по всій країні
Категорія
Події
Дата публікації

У Росії знову тестують блокування Telegram. Проблеми з месенеджером були по всій країні

Telegram
Джерело:  online.ua

Російська влада, ймовірно, провела перші спроби блокування месенджеру  Telegram слідом за аналогією із блокуванням відео-хостингу YouTube. 

Головні тези:

  • Російська влада проводить тестування блокування месенджеру Telegram, в користувачів месенджера в Росії виникли проблеми.
  • Блокування інших популярних месенджерів вже має місце в Росії, і це може бути пов'язане з обмеженням доступу до інформації про події, що відбуваються в Курскій області.
  • Розслідування Міноборони Британії показує, що блокування месенджерів призначене для обмеження комунікації опозиції та незалежних журналістів в Росії.
  • Російський уряд вживає заходів для посилення контролю над ЗМІ та комунікацією громадян шляхом блокування популярних сервісів обміну повідомленнями.
  • Блокування Telegram і Signal може вплинути на свободу висловлювання та обміну інформацією в Росії, ускладнюючи доступ до незалежних джерел інформації.

Що відомо про перші спроби блокування Telegram в Росії

Зазначається, що у ніч на понеділок збої у роботі месенджера відчули російські користувачі з Москви та Санкт-Петербурга.

На думку директора товариства захисту інтернету і автора телеграм-каналу "ЗаТелеком" Михайла Клімарьова, зафіксований збій був невипадковим.

Сьогодні вночі була спроба (тестування?) блокування Телеграма, - заявив Клімарьов, додавши, що за межами Росії жодних збоїв в роботі Telegram не зафіксували.

Російські Telegram-канали заявляють про те, що вночі “Роскомнагляд” тестував блокування месенджера.

При цьому депутат держдуми країни-агресорки Антон Горєлкин висловив впевненість, що Telegram почне блокувати канали, які не пройшли реєстрацію “Роскомнагляду”.

Також він анонсує спеціальний додаток Роскомнагляду, який роздаватиме спеціальний маркер «перевірене джерело».

Підкріплює він це аргументом, що анонімність в Інтернеті – МІФ.

Що відомо про блокування популярних месенджерів в Росії

За інформацією розвідки Міноборони Британії, російська влада вдалась до блокування роботи месенджера Signal, аби обмежити комунікацію ворогів режиму кремлівського диктатора Володимира Путіна.

9 серпня у російських ЗМІ почали з’являтись повідомлення, що російський федеральний регулятор у сфері телекомунікацій Роскомнагляд заблокував додаток для обміну зашифрованими повідомленнями Signal для використання на території країни.

Офіційним обґрунтуванням цього є "запобігання використанню месенджера в екстремістських або терористичних цілях".

На думку деяких аналітиків, блокування має на меті завадити поширенню інформації про український наступ в Курській області.

Однак в Міноборони Британії зазначили, що скоріш за все, причина інша.

Signal використовують багато незалежних російських журналістів та опозиційних активістів, щоб уникнути всеохоплюючої системи електронного моніторингу російського уряду, зокрема, системи оперативно-розшукових заходів ФСБ.

Обмеження, ймовірно, має на меті посилити здатність російської влади контролювати та обмежувати комунікації приватних осіб, вороже налаштованих до режиму.

Крім того, паралельно російський уряд забороняє незалежні медіаорганізації, припиняє роботу YouTube і сервісу обміну повідомленнями WhatsApp, тобто реалізує заходи, спрямовані на посилення державного контролю над доступом до ЗМІ та інформації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?