У Словаччині на президентських виборах переміг союзник Фіцо
Категорія
Політика
Дата публікації

У Словаччині на президентських виборах переміг союзник Фіцо

Петер Пелегріні

У другому турі президентських виборів у Словаччині переміг Петер Пеллегріні, який є союзником проросійського прем'єра Роберта Фіцо.

Хто перемагає на виборах у Словаччині

Словацьке управління статистики повідомляє, що Пеллегріні набрав 53,12% голосів, а проєвропейський кандидат Іван Корчок — 46,87%.

Як відомо, президента в Словаччині обирають загальним голосуванням раз на 5 років. У виборах взяло участь близько 4,4 мільйона виборців.

23 березня відбувся перший тур виборів, де брали участь дев'ять кандидатів, однак жоден з них не набрав абсолютної більшості.

У першому турі колишній глава МЗС Словаччини Іван Корчок набрав 42,51% голосів, а Пеллегріні отримав підтримку 37,02 % виборців.

Петер Пеллегріні та Іван Корчок: що відомо

Петер Пеллегріні — лідер лівої партії «Голос», у 2014—2016 роках був головою парламенту Словаччини, з 2016 до 2018 був заступником прем'єр-міністра Роберта Фіцо з інвестицій та інформатизації.

З 2018 року до 20 березня 2020 року — прем'єр-міністр Словаччини. Політик поділяє позицію Фіцо щодо стандартизації відносин з Росією. Вважає санкції проти РФ здебільшого неефективними.

Виступає проти вступу України до НАТО.

Іван Корчок — колишній міністр закордонних справ Словаччини в 2020—2021 та 2021—2022 рр., заступник міністра закордонних справ.

Підтримує жорсткий підхід до РФ і надання Україні всієї допомоги, включаючи військову.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?