Вибори президента Словаччини. У першому турі виграв прозахідний Корчук
Категорія
Політика
Дата публікації

Вибори президента Словаччини. У першому турі виграв прозахідний Корчук

корчук
Джерело:  online.ua

У Словаччині напередодні відбувся перший тур президентських виборів. Перемогу в ньому здобув колишній міністр закордонних справ країни, рішучий прихильник України, прозахідний кандидат Іван Корчок.

Як прошов перший тур виборів президента Словаччини

За попередніми опитуваннями, Корчока готові були підтримати 36% виборців, тоді як його головного конкурента Пітера Пеллегріні — 37%.

Втім, Корчок неочікувано прорвався за підсумками першого туру, отримавши 42,51% голосів, а за Пеллегріні віддали 37,02%. Решта кандидатів набрала менш ніж 15% голосів.

Фото — volbysr.sk

Переможця визначить другий тур національного голосування, який, як очікується, відбудеться 6 квітня.

Що відомо про Івана Корчока та його позицію щодо України

Іван Корчок має підтримку парламентської опозиції у Словаччині і вважається рішучим прихильником України.

Він обіцяє стати противагою націоналістичному уряду премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступає проти військової допомоги Україні і є прихильником перемовин з росією.

Пеллегріні ж коаліційний партнер Роберта Фіцо. Він є лідером партії «Голос». У разі його перемоги на виборах є велика вірогідність того, що «Голос» зіллється з партією Фіцо Smer-SD, що дозволить Фіцо консолідувати владу в своїх руках. У такому випадку премʼєр матиме повний контроль над парламентською більшістю.

Посада президента в Словаччині церемоніальна, але він ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів і є головнокомандувачем Збройних сил. Також президент може накласти вето на ухвалені парламентом закони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?