У США заявили про виконання Україною всіх вимог для членства в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

У США заявили про виконання Україною всіх вимог для членства в НАТО

У США заявили про виконання Україною всіх вимог для членства в НАТО
Джерело:  online.ua

Колишній спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер вважає, що офіційний Київ виконав усі вимоги для членства в НАТО. Він закликає Альянс визначити подальший шлях в НАТО для України, оскільки сумнівається в користі ПДЧ.

Джерело: НВ

Волкер розкритикував стани НАТО за те, що вони сьогодні використовують ПДЧ як перешкоду для вступу в Альянс, в тому числі для України. Він нагадав, що брав участь в створенні чернетки документа Плану дій щодо членства в НАТО в 1999 році, відзначивши, що він створювався як інструмент.

Американський дипломат уточнив, що надання ПДЧ передбачає підготовку і тренінг військових, програми обмінів, річні національні плани по наближенню армій до стандартів НАТО. Він вважає, що всі ці вимоги Україна виконала.

"Всі ці умови Україна на сьогодні виконала, тому я не думаю, що ПДЧ привнесе якусь додаткову цінність до того, що Україна вже зробила на шляху до НАТО. Що б я хотів бачити, так це те, що США і інші країни- учасниці Альянсу визначили, яким повинен бути подальший шлях в НАТО для України, замість того щоб обговорювати, потрібен ПДЧ чи ні ", - заявив Волкер.

Що кажуть в НАТО про членство України

Українська влада наполегливо звертаються до керівництва Альянсу, щоб отримати конкретні маркери, за якими в подальшому НАТО буде оцінювати успішність реформ і готовність України до членства. Представник генсека НАТО Джеймс Аппатурай нещодавно констатував, що Україна вже здійснила ряд кроків для наближення до стандартів Альянсу, і вказав, що ще потрібно для членства.

В Альянсі чекають від Києва:

  • зміцнення верховенства права і демократичного врядування,

  • реформа судової гілки влади і Конституційного суду,

  • підвищення ефективності антикорупційних інституцій.

При цьому Аппатурай визнав, що для отримання Плану дій щодо членства в Альянсі і власне членства недостатньо технічного досягнення певних критеріїв, оскільки прийняття певної країни в НАТО є політичним рішенням.

Коротко про вступ України в НАТО

  • Україна подала заявку про вступ в НАТО ще в 2008 році.

  • У червні 2020 року Альянс наділив Україну статусом партнера з розширеними можливостями.

  • Україна в 2021 році чекає підготовки до надання плану дій щодо членства в НАТО.

  • Зокрема, вже на саміті НАТО 14 червня обговорили "дорожню карта" для України з прописаними кроками для вступу в НАТО.

  • Зеленський постійно нагадує Альянсу, що членство України в НАТО — єдиний шлях, який може завершити війну на Донбасі і убезпечити Україну і Європу від подальшої російської військової агресії.

  • Нещодавно в НАТО вирішили, що Україна першою серед країн-партнерів отримає оновлений пакет цілей партнерства з Альянсом до 2025 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?