У Зеленського закликали не панікувати через можливий наступ Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського закликали не панікувати через можливий наступ Росії

У Зеленського закликали не панікувати через можливий наступ Росії
Джерело:  online.ua

Збройні сили України не планують йти в наступ на окуповані території Донбасу - команда українського президента Володимира Зеленського твердо дотримується мирного плану. Але Росія може почати наступати, як в 2014 році, проте потрібно тверезо оцінювати ситуацію і не піддаватися паніці.

Джерело: заява прессекретарки Зеленського Юлії Мендель в ефірі телеканалу ДОМ.

Мендель підкреслила, що Зеленський впевнений в тому, що мир на Донбас можна повернути шляхом переговорів. Тому офіційний Київ буде домагатися переговорів Нормандського формату і докладати всіх можливих дипломатичних зусиль для завершення війни.

"Але інша справа - це Росія. Весь світ сьогодні говорить про скупчення російських військ біля українського кордону. Уздовж східного кордону вже сконцентровано 40 тис. російських військових, стільки ж в окупованому Криму. А тепер питання: чи може Росія наступати? Так, і ми це бачили в 2014 році. Але оцінювати ситуацію потрібно тверезо, піддаватися паніці і посилювати обстановку - це така ж дурість, як недооцінювати реальність загрози ", - вважає прессекретарка президента.

Як буде Генштаб ЗСУ відповідати на провокації Росії

У Генштабі ЗСУ запевнили українців, що Україна вибрала політико-дипломатичний сценарій врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Головнокомандувач ЗСУ спростував всі фейки російської сторони про нібито підготовку України до наступу на Донбас і пояснив, що Кремль поширює їх, щоб дискредитувати нашу країну на міжнародній арені.

"Звільнення тимчасово окупованих територій силовим шляхом неминуче призведе до загибелі великої кількості мирних жителів і втрат серед військовослужбовців, що є неприйнятним для України", - підкреслював Хомчак.

При цьому він зазначив, що українські військові готові до адекватної відповіді як в разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об'єднаних сил, так і в разі ускладнення військово-політичної та військово-стратегічної обстановки навколо України.

Що відбувається на Донбасі 12 квітня

Ситуація на Донбасі залишається напруженою. Бойовики не припиняють обстріли по позиціях українських захисників, остаточно зриваючи домовленості про перемир'я.

Напередодні окупанти 5 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Під ворожі обстріли потрапили захисники Невельського, Водяного, Зайцевого і Шумів. Російсько-окупаційні війська вели вогонь із заборонених 82-мм мінометів, великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї.

ОБСЄ при цьому фіксує грубі порушення з боку окупантів на лінії розмежування. Спостерігачі місії повідомляють про десятки танків, виведених бойовиками за межі виділених місць зберігання, а також "Градах", протитанкових гармат і гаубиць, які окупанти стягнули до лінії розмежування.

Коротко про загострення на Донбасі і стягуванні військ Росії до кордонів України

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?