Угорщина пообіцяла НАТО не блокувати допомогу Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина пообіцяла НАТО не блокувати допомогу Україні

НАТО
Віктор Орбан

За словами Генсека НАТО Єнса Столтенберга, Угорщина пообіцяла не блокувати зусілля НАТО з військової допомоги Україні, однак не прийматиме у цьому участі. 

Головні тези:

  • Угорщина не блокуватиме військову допомогу НАТО для України, але не братиме участі у цих зусиллях.
  • Глава НАТО висловив надію на узгодження фінансових зобов'язань з надання військової підтримки для України на саміті.
  • Угорщина відмовилася від участі в будь-яких військових заходах та наданні фінансової підтримки для України в рамках НАТО.
  • Голова НАТО підкреслив важливість передбачуваності й підзвітності у зусиллях з допомоги Україні від Альянсу.
  • Угорщина не протидіятиме зусиллям інших членів НАТО щодо координації надання підтримки Україні.

Угорщина не блокувати військову допомогу НАТО Україні

Під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Будапешті Столтенберг підкреслив, що обговорювалась ситуація в Україні.

Я очікую, що на саміті союзники узгодять провідну роль НАТО у координації й забезпеченні безпекової допомоги та навчання для України. Я також очікую, що союзники узгодять довгострокові фінансові зобов'язання з надання військової підтримки, — підкреслив глава Альянсу.

Він зазначив, що це дозволить домогтись передбачуваності та підзвітності зусиль з допомоги Україні від НАТО.

Прем'єр-міністр Орбан чітко дав зрозуміти, що Угорщина не буде брати участі у цих зусиллях НАТО. І я приймаю цю позицію. Я радий, що сьогодні прем'єр-міністр і я узгодили модальності неучасті Угорщини у підтримці України з боку НАТО. Жоден угорський персонал не братиме участі в цих заходах і жодні угорські кошти не будуть використовуватися для їх підтримки. У той же час, прем'єр-міністр запевнив мене, що Угорщина не буде протидіяти цим зусиллям, що дозволить іншим союзникам рухатися вперед, — наголосив Столтенберг.

Угорщина повністю відмовилась від військової підтримки України

Він також підкреслив, що Угорщина продовжить у повному обсязі виконувати власні забов’язання у рамках членства в НАТО.

Столтенберг зазначив, що угорський уряд не блокуватиме зусилля інших західних партнерів з надання військової та фінансової підтримки України.

Також Угорщина не заважатиме узгодженню провідної ролі НАТО з координації надання підтримки України.

На мою думку, цей спосіб спрацює. Я впевнений, що коли лідери НАТО зустрінуться у Вашингтоні, ми будемо здатними фіналізувати угоду щодо цих питань, — переконаний Столтенберг.

Своєю чергою, Орбан зазначив, що Угорщина не надаватиме кошти на підтримку України, не відправлятиме свій персонал та не дозволить, аби угорську територію використовували будь-яким чином для воєнної підтримки України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?