Україна готує безпекові угоди ще з 10 країнами — Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готує безпекові угоди ще з 10 країнами — Зеленський

Офіс Президента України
зеленський

Україна веде переговори зі ще 10 країнами щодо укладання двосторонніх безпекових угод.

Головні тези:

 

  • Володимир Зеленський анонсував успішні угоди з США та Японією та підкреслив важливість подальшої співпраці.
  • Угода зі Сполученими Штатами надає Україні підтримку у захисті суверенітету та територіальної цілісності.
  • Угода передбачає надання матеріальної, навчально-консультативної та оборонно-промислової підтримки для розвитку українських сил безпеки та оборони.

Зеленський анонсував укладання безпекових угод з іншими країнами

Президент України Володимир Зеленський відзначив, що дуже задоволений угодами зі Сполученими Штатами і Японією, які підписали на полях саміту Групи семи в Італії 13 червня.

Загалом уже 17 угод підписані, ще 10 ми готуємо до підписання, — заявив Володимир Зеленський.

Також він нагадав, що тепер Україна має двосторонні безпекові угоди з усіма членами "Сімки" у продовження декларації G7 на полях вільнюського саміту НАТО.

Україна та США підписали безпекову угоду на 10 років

Угода, підписана на полях саміту "Групи семи" в Італії, має стати кроком на шляху до "майбутнього членства України в НАТО" та підтверджує підтримку Сполученими Штатами Києва в захисті суверенітету й територіальної цілісності.

Для забезпечення безпеки України обидві сторони визнають, що Україна потребує значної військової сили, потужного потенціалу та постійних інвестицій у свою оборонно-промислову базу, які б відповідали стандартам Північноатлантичного Альянсу, — йдеться в тексті договору.

Там також закріплений намір США надавати довгострокову матеріальну, навчальну та консультативну, технічну, розвідувальну, безпекову, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для "розвитку українських сил безпеки та оборони, здатних захистити суверенну, незалежну, демократичну Україну і стримати майбутню агресію".

У разі збройного нападу на Україну або загрози такого нападу американські та українські посадовці, згідно з угодою, зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні.

Після Японії Сполучені Штати стали 16-ою країною, з якою Україна підписала двосторонню безпекову угоду, та останньою країною "Групи семи", з якою вона була укладена.

Втім, у США визнають, що потенційно будь-який наступний президент Сполучених Штатів може вийти з безпекової угоди з Україною, оскільки вона не передбачає ратифікації Конгресом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?