Україна отримала перші винищувачі F-16 в кінці липня — деталі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримала перші винищувачі F-16 в кінці липня — деталі

Україна отримала перші винищувачі F-16 в кінці липня — деталі
Джерело:  The Economist

Україна отримала перші десять західних винищувачів F-16 в останній день липня. До кінця року ЗСУ отримають ще 10 західних винищувачів.

Головні тези:

  • Україна отримала перші 10 винищувачів F-16, а до кінця 2024 року планується отримання усього 20 літаків американського виробництва.
  • Процес постачання винищувачів F-16 до України зустрівся з певними труднощами, зокрема через нестачу навчальних місць для українських пілотів та мовні бар’єри.
  • Літаки F-16 допоможуть Україні скоротити перевагу Росії в небі, оскільки російська авіація є більш сучасною. Українські пілоти проходять підготовку в США та Данії.
  • Розгорнутість винищувачів F-16 з великим ступенем секретності ускладнює логістику, вимагаючи більше людей та запчастин для обслуговування.

Стали відомі нові деталі отримання Україною F-16

Як зазначає видання, що перші 10 літаків F-16 з 79, прибули 31 липня.

До кінця 2024 року Україна повинна літати на 20 винищувачах американського виробництва. Решта обіцяна так званою коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами надійде партіями протягом 2025 року, — йдеться у матеріалі.

Колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес заявив, що розчарований тим, скільки часу знадобилося, щоб доставити літаки в Україну. За його словами, однією з причин, яка могла вплинути на ситуацію з постачанням, є нестача навчальних місць для українських пілотів — "політичне рішення адміністрації".

Ще одна причина — це мовні труднощі. Попри те, що українські пілоти загартовані у боях, F-16 відрізняються і є складнішими, ніж Міг-29 і Су-27 радянських часів, до яких вони звикли.

Інший фактор затримок — це створення інфраструктури для обслуговування F-16. Зазначається, що бортовим інженерам потрібна така ж підготовка, як і пілотам. Деякі роботи з ремонту і технічного обслуговування можуть також проводитися в сусідніх країнах НАТО, — пише видання.

Колишній начальник штабу Міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге зазначає, що літаки F-16 є пріоритетною ціллю для росіян.

Тому вони були розгорнуті з великим ступенем секретності, на розосереджених базах з підземними або укріпленими укриттями. Але водночас таке розпорошення ускладнює логістику — потрібно більше людей і більше запчастин.

Надання Україні F-16: що відомо

Трохи менш як рік тому Данія та Нідерланди пообіцяли надати Україні близько 60 винищувачів F-16. Таким чином вони відповіли на часті заклики українських чиновників щодо постачання таких літаків.

Літаки F-16 допоможуть скоротити перевагу Росії в небі, оскільки авіація окупантів набагато більш сучасна, ніж українська.

Після анонсу постачання на F-16 почали тренувати українських пілотів. Їхню підготовку проводили і продовжують проводити в США та Данії.

На початку липня під час саміту НАТО президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф і прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен у спільній заяві розповіли, що процес постачання F-16 в Україну вже розпочався.

Лідери трьох країн запевняли, що винищувачі F-16 почнуть літати над Україною вже цього літа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?