Україна отримала від Хорватії нову систему для розмінування
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна отримала від Хорватії нову систему для розмінування

Роботизована система DOK-ING MV-4
Джерело:  Укрінформ

На міжнародній конференції Globsec Forum у Празі Хорватія подарувала Україні роботизовану систему для розмінування DOK-ING MV-4.

Головні тези:

  • Україна отримала від Хорватії роботизовану систему для розмінування DOK-ING MV-4 на міжнародній конференції Globsec Forum у Празі.
  • Близько 26% території України зараз заміновано, тому міжнародна підтримка у розмінуванні території надзвичайно важлива.
  • Хорватія активно співпрацює з Україною у питанні гуманітарного розмінування, вже передала 42 системи DOK-ING, що сприяло знешкодженню понад 5600 мін.
  • Україна стала найбільш замінованою країною у світі, тому створення Корпусу демінерів для гуманітарного розмінування було важливим кроком у вирішенні проблеми.
  • Підписаний меморандум з Хорватією про обмін досвідом у гуманітарному розмінуванні є вигідним для обох країн і сприятиме подальшій ефективності процесу.

Хорватія подарувала Україні систему для розмінування 

Сертифікат представникам України вручили віцепрем’єр-міністр, міністр оборони Республіки Хорватія Іван Анушич разом з керівниками компанії-виробника роботизованої системи.

Розмінування ― величезне завдання, і міжнародна підтримка тут дуже потрібна. Україна не одна, ми будемо працювати разом стільки, скільки треба, ― сказав Анушич. 

Подарунковий сертифікат та символічні ключі отримали заступник голови Міністерства економіки Ігор Безкоровайний та заступник міністра стратегічних галузей промисловості України Сергій Боєв.

Машина для розмінування DOK-ING MV-4
Роботизована система для розмінування DOK-ING MV-4

Наразі 26% території України забруднено мінами. Впоратись з проблемою Києву допомагають західні партнери

Хорватія активно співпрацює з Україною у питанні гуманітарного розмінування. Йдеться про двостороннє партнерство та участь у коаліції, яку очолює Литва.

Україна всього отримала 42 системи DOC-ING. З їх допомогою було знешкоджено понад 5600 мін та очищено 12 млн кв м території.

Розмінування України: що відомо 

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, Україна стала найбільш замінованою країною у світі. 

У лютому 2024 року було заміновано 176 тисяч кв км, заявляв міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

У травні Київ і Загреб підписали меморандум про обмін досвідом у сфері гуманітарного розмінування. Це партнерство вигідне також і для Хорватії, бо територія цієї країни досі потребує розмінування після збройного конфлікту на Балканах у 90-х роках.

У квітні 2024 року в Україні створили Корпус демінерів для гуманітарного розмінування. Він об’єднав 5000 фахівців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?