Україна підписала безпекову угоду з Грецією — що вона передбачає
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна підписала безпекову угоду з Грецією — що вона передбачає

Офіс Президента України
Україна підписала безпекову угоду з Грецією — що вона передбачає

17 жовтня Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Грецької Республіки Кіріакос Міцотакіс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Головні тези:

  • Угода передбачає надання Грецією додаткових ресурсів для підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.
  • Серед пунктів угоди - економічне партнерство, співпраця у сфері безпеки, підтримка санкцій проти РФ та взаємодія в галузях культури та освіти.
  • Греція зобов’язується брати участь у відновленні й реконструкції України, підтримує майбутнє членство в ЄС і НАТО й Формулу миру.
  • Україна уклала двосторонні угоди з рядом країн, включаючи Велику Британію, Німеччину, Японію, ЄС та інші, для забезпечення своєї безпеки.
  • Підписана угода є частиною виконання Спільної декларації G7 та підкреслює важливість співробітництва між Україною та Грецією у контексті геополітичної ситуації.

Що передбачає угода України з Грецією

Як зазначається, разом із партнерами Греція надаватиме додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

Фото — president.gov.ua

Крім того, ідеться про економічне партнерство, співпрацю у сфері безпеки, підтримку санкцій проти РФ, притягнення держави-агресорки до відповідальності та відшкодування збитків, а також взаємодію в галузях культури, освіти та мистецтва.

Фото — president.gov.ua

Також Греція зобов’язується брати участь у відновленні й реконструкції України, підтримує майбутнє членство в ЄС і НАТО й Формулу миру.

Документ підписаний на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Гарантії безпеки України

Загалом Україна уклала вже 27 двосторонніх угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом, Румунією, Чехією, Словенією, Ірландією та Грецією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?