Україна та Єврокомісія продовжили "транспортний безвіз" — термін
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна та Єврокомісія продовжили "транспортний безвіз" — термін

Денис Шмигаль
єс

Україна та Єврокомісія продовжили дію "транспортного безвізу" на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року.

Головні тези:

 

  • Оновлена угода передбачає взаємні зобов'язання щодо маркування вантажівок, наявності ліцензій на перевезення та інші підтверджувальні документи.
  • «Транспортний безвіз» сприяє зростанню експорту товарів з України до ЄС, українські товари експортуються значно швидше та без зайвих перешкод.
  • Угода про «транспортний безвіз» має позитивний вплив на українських виробників, що допомагає налагодженню виробничого процесу.
  • Оновлена угода приносить користь як українським експортерам, так і європейським партнерам на збільшення обсягів торгівлі між країнами.

Україна та Єврокомісія продовжили дію «транспортного безвізу» ще на рік

Зазначається, що угода була підписана сьогодні у Брюсселі за двосторонньої участі представників України та ЕС.

Відтак, вантажні автоперевезення з України до ЄС та з Євросоюзу в Україну і далі не потребуватимуть спеціальних дозволів.

Зокрема, оновлена угода передбачає також низку взаємних зобов’язань щодо наявності ліцензій на перевезення та маркування вантажівок. Тобто всіх, хто виконує перевезення відповідно до Угоди.

Йдеться про:

  • маркування вантажівок, що виконують перевезення відповідно до Угоди;

  • необхідність для всіх водіїв мати ліцензію на перевезення чи інші підтверджувальні документи під час виконання перевезення;

  • зобов’язання для перевізників, що слідують порожніми за товарами, мати підтверджувальні документи на товари, які вони планують завозити.

"Транспортний безвіз" уже посилив нашу економіку. За півтора року дії угоди Україна експортувала до ЄС товарів на майже 50% більше, ніж за аналогічний період до її підписання, — йдеться в повідомленні Міністерства відновлення.

Як зазначив український прем'єр-міністр, у тому числі — це товари й комплектування, що потрібні українським виробникам для налагодження виробничого процесу.

Що цьому передувало

«Транспортний безвіз» ввели в червні 2022 року. Завдяки йому українські товари експортуються до Європи значно швидше, адже не потрібно затримуватись на митницях і оформлювати додаткові документи.

Експортери можуть оформити транзитні декларації в Україні та безперешкодно їхати з ними до ЄС.

Нагадаємо, наприкінці квітня Рада Європейського союзу ухвалила рішення, яке дозволило провести переговори з Україною щодо продовження "транспортного безвізу".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?