Україна ухвалюватиме власні рішення щодо використання зброї від США — Блінкен
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна ухвалюватиме власні рішення щодо використання зброї від США — Блінкен

Ентоні Блінкен
Джерело:  CNBC

Очільник Держдепу США Ентоні Блінкен під час виступу у Конгресі зазначив, що Україні доведеться ухвалювати самостійні рішення щодо використання отриманної американської зброї для ударів по території РФ. 

Що відомо про аспекти заборони США на використання Україною американської зброї для ударів по території РФ

Блінкен підкреслив, що США не схвалюють використання Україною американської зброї для ударів по території РФ, однак Києву доведеться приймати власні рішення стосовно цього питання.

За словами керівника комітету Палати представників з питань закордонних справ Майкла Маккола, злочинна армія РФ відбудовує усю свою артилерію і ракети поряд із українським кордоном, використовуючи озброєння для атак по Україні.

Однак ваша адміністрація і Джейк Салліван обмежили використання зброї, щоб Україна не могла захистити себе і відкрити вогонь у відповідь по Росії, — зазначив Маккол, звертаючись до Блінкена.

Маккол підкреслив, що адміністрація президента Джо Байдена не дозволяє українським військовим використовувати далекобійні ракети ATACMS та ракети з РСЗВ HIMARS для атак по об’єктах на території РФ.

Конгресмен порівняв це із обмеженнями на поставки озброєнь Ізраїлю, до яких також вдається адміністрація Байдена.

У Конгресі вимагають від Білого дому скасування на заборону використання Україною американської зброї для ударів по території РФ

Зокрема, Маккол відверто запитав Блінкена, чи змінить Білий дім власну позицію стосовно використання Україною американських озброєнь для ударів по території РФ.

Блінкен у відповідь заявив, що США за останні два роки об'єднали 50 країн, щоб вони прийшли на захист України і надали їй зброю, необхідну для захисту і відбиття російської агресії.

Коли справа доходить до дозволу і схвалення атак за межами України, ми цього не робили, але Україні доведеться приймати свої власні рішення, і я хочу переконатися, що вона отримає обладнання, необхідне їй для ефективного захисту, — підкреслив керівник Держдепу.

Маккол зі свого боку наголосив, що Конгрес схвалив фінансування допомоги Україні і не вводив обмежень щодо використання переданих озброєнь.

Це Джейк Салліван і ваша адміністрація ввели обмеження на цю зброю, і я говорив із ними. Вони не можуть домогтися перемоги з тими обмеженнями, які ви, а не Конгрес, наклали на них. І я сподіваюся, що ви повернете це раднику з національної безпеки і Раді національної безпеки і зміните це політичне рішення, яке дуже небезпечне і шкідливе для українського народу, — зазначив Конгресмен.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?