Україні запропонують кілька шляхів до членства в НАТО на саміті у Вашингтоні
Категорія
Політика
Дата публікації

Україні запропонують кілька шляхів до членства в НАТО на саміті у Вашингтоні

Прапори України та НАТО
Джерело:  Голос Америки

За словами заступника помічника очільника Держдепу США у справах Європи та Євразії Дугласа Джонса, під час саміту НАТО у Вашингтоні партнери запропонують Україні конкретні шляхи щодо членства в Альянсі. 

Головні тези:

  • Під час саміту НАТО у Вашингтоні Україні будуть запропоновані конкретні шляхи щодо членства в Альянсі.
  • Члени НАТО підтвердять гарантії того, що Україна згодом набуде членство в Альянсі.
  • Україна розраховує отримати щось близьке до запрошення щодо членства у НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні.
  • Президент Зеленський домагатиметься схвального рішення щодо отримання додаткових систем ЗРК Patriot та підписання нових угод щодо гарантій безпеки на саміті НАТО.
  • Україна також хоче отримати запрошення вступити до Альянсу, як підтвердження лідерства США та вагомого кроку у напрямку захисту від загроз.

Що відомо про підготовку НАТО пропозицій Україні щодо членства

Джонсон підкреслив, що у декларації за підсумками саміту члени НАТО підтвердять гарантії того, що Україна згодом набуде членство в Альянсі.

Однак представник Дерджепу США зазначив, що конкретні формулювання ще узгоджуються.

Окрім цього члени НАТО обговорюють питання необхідної допомоги Україні на тлі продовження російської агресії та захисту від неї у майбутньому.

На саміт у Вашингтоні запросять міністрів закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО.

За словами Джонса, розвиток стійкості цих союзників до протистояння загрозам і викликам з боку Китаю є одним з ключових пунктів порядку денного.

Що кажуть в Україні

За словами президента Володимира Зеленського в інтерв’ю Bloomberg, Україна розраховує отримати щось близьке до запрошення щодо членства у НАТО під час саміту Альянсу у Вашингтоні.

Зеленський підкреслив, що під час саміту НАТО домагатиметься схвального рішення щодо отримання додаткових систем ЗРК Patriot, а також підписання нових угод щодо гарантій безпеки.

За словами Зеленського, Україна також хоче отримати запрошення вступити до Альянсу, але "знає, що не отримає його".

Ми хотіли б побачити щось схоже на запрошення. Це було б знаком того, що ніхто не боїться Путіна і всі впевнені в лідерстві США, - пояснює Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?