Українські спецпризначенці навчають туарегів у Малі керувати безпілотниками
Категорія
Світ
Дата публікації

Українські спецпризначенці навчають туарегів у Малі керувати безпілотниками

Повстанці туареги
Джерело:  Le Monde

За інформацією журналістів видання Le Monde, українські спецслужби співпрацюють з повстанцями-туарегами на території Малі, які протистоять армії діючого уряду та російським найманцям ПВК “Вагнер”. 

Головні тези:

  • Українські спецслужби співпрацюють з туарегами у Малі, передаючи їм розвідувальну інформацію та навчаючи керуванню дронами.
  • Під час запеклих боїв у Малі повстанці туареги ліквідували 84 російських найманці ПВК “Вагнер” та захопили військову техніку.
  • Іміджеві втрати для Росії зростають.
  • Дані про кількість вбитих і полонених найманців у Малі постійно уточнюються, що свідчить про важливість заходів, проведених українськими спецслужбами.
  • Операції в Малі мають військові наслідки для Росії, зокрема перекидання додаткових найманців і терористів у регіон.

Що відомо про співпрацю українських спецслужб з туарегами у Малі

Журналісти видання із посиланням на джерела зазначають, що українські спецслужби передають туарегам необхідну розвідувальну інформацію та навчають керуванню дронами.

Ми маємо зв’язки з українцями, але так само як і з усіма іншими — французами, американцями та іншими, - пояснює речник повстанців Мохамед Ельмаулуд Рамадан.

Українські спецслужби у Малі навчають туарегів керуванню дронами
Повстанці туареги у Малі

Що відомо про розгром повстанцями найманців ЧВК “Вагнер” у Малі

За інформацією видання Bloomberg із посиланням на повстанців-туарегів, протягом трьох днів запеклих боїв на півночі Малі було ліквідовано 84 російських найманців з ПВК “Вагнер” та 47 військових урядової армії.

Зазначається, що не менше 30 осіб з ворожих сил отримали поранення.

Окрім цього повстанцям вдалось захопити військову техніку, включаючи танки, зброю та транспортні засоби.

Не менше 7 “вагнерівців” та військових армії Малі були захоплені у полон.

Зазначається, що це найважча втрата для групи з моменту її дислокації в Малі у 2021 році.

Російські найманці перебувають у Малі відтоді, як армія, що захопила владу внаслідок двох переворотів у 2020 і 2021 роках, вигнала французькі війська і війська ООН та найняла ПВК "Вагнер".

Між тим, за словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Андрія Юсова, монополія російських військових приватних компаній в інших країнах, які займаються грабунками та бандитською діяльністю, добігає кінця.

Про Сирію ми не можемо ані підтвердити, ані спростувати. Так, поважні ЗМІ повідомляють, і джерела повідомляють. Але факт залишається фактом - хтось таки атакував цю російську базу в Сирії і є відповідні наслідки ураження. Вочевидь держава-агресор має нести відповідальність за свої незаконні дії в різних куточках світу, а воєнні злочинці мають бути покарані, - зазначив Юсов.

Він також напряму не підтвердив інформацію про участь спецпризначенців ГУР в операції в Малі, під час якої було розгромлено колону найманців російської ПВК "Вагнер".

В різних куточках фігурує інформація. Нещодавно був Судан, потім Малі. Є ще декілька країн, події в яких не отримували розголосу в ЗМІ поки що. Ось Сирія. Вочевидь йдеться про те, що монополія у сфері бандитської та піратської "діяльності" російських ПВК у світі, зокрема, в Африці, добігає кінця, - пояснив представник ГУР.

Юсов зазначив, що Росія внаслідок цих подій несе іміджеві втрати.

Представник ГУР сказав, що дані про кількість вбитих "вагнерівців" в Малі уточнюються. Полонених було більше, але деяких з них обміняли на місці.

Юсов зазначає, що події в Малі мають і військові наслідки, бо після них Росія перекинула туди додаткові частини найманців і терористів з інших куточків, зокрема, Африки.

Це змушує ворога витрачати і відволікати сили і засоби, додаткові ресурси на захист власного контингенту. В цілому дуже добрі процеси і подяка тим сміливим і героїчим людям, які роблять подібні операції в різних куточках світу, - наголошує представник ГУР.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?