Український ВПК отримав перші гроші з прибутків від заморожених активів РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Український ВПК отримав перші гроші з прибутків від заморожених активів РФ

Заморожені активи РФ

За словами посла ЄС в Україні Катаріни Матернової, частину доходів від заморожених активів РФ вже спрямовано на фінансування українських оборонних підприємств. 

Головні тези:

  • Частина доходів від заморожених активів РФ спрямована на фінансування українських оборонних підприємств, що дозволило кільком країнам ЄС отримати гроші для поставок зброї в Україну.
  • 400 млн євро з першого траншу коштів підуть на українські оборонні підприємства, сприяючи виробництву зброї.
  • Євросоюз висловив підтримку Україні перед очікуваною складною зимою через атаки енергетичних об'єктів, прогнозуючи складні обставини, але готовий допомогти.
  • Київ, Харків та Одеса вважаються найбільш вразливими містами з централізованим опаленням під час надходження холодів.
  • Україна готується до можливих складнощів під час зими, враховуючи підтримку Євросоюзу та співпрацю з будівництвом оборонних галузей.

Що відомо про надходження до української оборонки перших коштів з заморожених активів РФ

Матернова підкреслила, що з прибутків від заморожених активів РФ у серпні було виділено перші 1,4 млрд євро, що дозволило одразу кільком країнам ЄС отримати гроші для подальших поставок зброї в Україну.

Але набагато важливіше те, що 400 млн євро з цієї суми підуть на українські оборонні підприємства. Це Данія придумала таку систему. Вона була першою країною, яка уклала контракт з українським підприємством і оплатила виробництво гаубиць "Богдана" для ЗСУ. Отже, ми влили цю суму через Данію в українську оборонну промисловість. Погодьтеся, це досить значна сума…  І це — така вишукана справедливість — за кошти російських заморожених активів ви робите гаубиці, — пояснює пані посол ЄС в Україні.

За її словами, наступний транш з прибутків від заморожених активів РФ на фінансування виробництва зброї в Україні має бути ще більшим.

Тому що ви випускаєте ту саму зброю тієї ж якості, але за менші гроші, робите це швидше, транспортні та логістичні витрати менші, і на додаток — виробники платять податки в Україні, — зазначила Матернова.

Матернова прогнозує важку зиму в Україні

Пані посол зазначила, що в України попереду дуже важка зима через атаки злочинної армії по енергооб’єктах, однак ситуація не буде критичною.

Дивіться, я, звичайно ж, очікую, що будуть певні відключення електроенергії. Але з усіх обговорень, які ми провели, усі сценарії, які ми отримували, кажуть, що ситуація не буде катастрофічною. Так, буде складно. Так, ця зима не буде приємною, — підкреслила Матернова.

За її словами, найбільш вразливими є Київ, Харків та Одеса, а також інші міста з централізованим опаленням. 

Я дійсно сподіваюся, що у нас не буде катастрофічного сценарію, але немає жодних сумнівів, що у нас буде важка зима. Я буду тут, у Києві, тож відчуватиму це особисто. Але Євросоюз довів свою здатність адаптуватися. Ми вже показали, що  готові підтримати мільйони біженців, які перетнули кордон через війну. Ми вперше в історії задіяли директиву про тимчасовий захист, щоб дозволити людям працювати і мати гідне життя, чекаючи на можливість повернутися в Україну. Тож так, ми розглядаємо різні сценарії, і я вважаю, що ми будемо готові, — підкреслила європейський дипломат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?