Українського морпіха евакуювали з окупації РФ, де він пробув півтора року в полоні — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Українського морпіха евакуювали з окупації РФ, де він пробув півтора року в полоні — відео

ВМС ЗСУ
Українського морпіха евакуювали з окупації РФ, де він пробув півтора року в полоні — відео

Загін спеціальної розвідки Військово-морських сил України «Янголи» провів багатоетапну спеціальну операцію та евакуював з тимчасово окупованої території України 29-річного морського піхотинця Олександра.

Головні тези:

 

  • Морпіх був у полоні півтора року, стаючи жертвою та свідком тортур і знущань над українськими полоненими.
  • Спецоперація евакуації була складною та багатоетапною, і контролювалася особисто командувачем ВМС України.
  • У результаті обміну полоненими між Україною та Росією 25 червня повернулися додому 90 захисників, включаючи співробітників Меджлісу кримськотатарського народу та священиків.

Як пройшла спецоперація

Зазначається, що морпіх Олександр потрапив у полон росіян під час виконання завдання. За півтора року полону він неодноразово ставав жертвою та свідком тортур і знущань над українськими полоненими.

З перших днів «Янголи» шукали варіантів, як повернути морпіха назад, а ще всіляко підтримували його матір Ольгу, яка працює вчителькою української мови.

До останнього моменту я не могла повірити, що це все можливо. Рік тому, на День морської піхоти, «Янголи» приїхали і пообіцяли його повернути. Пройшов рік і Саша тепер вдома. Я досі не можу в це повірити. Дуже дякую хлопцям за те, що повернули мого сина, — розповіла Ольга.

Для визволення Олександра залучили багато сил. З міркувань безпеки деталі операції не розкривають, але ВМС наголошують, що вона була складною і багатоетапною. Усі етапи операції особисто контролював командувач ВМС Олексій Неїжпапа.

«Янголи» успішно евакуювали в Україну 68 людей, Олександр став 69-м.

Обмін полоненими

25 червня Україна провела черговий обмін військовополоненими із Росією. Додому повернулися 90 захисників.

А 28 червня з російського полону вдалося повернути заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нерімана Джеляла, який був захоплений у 2021 році.

Також було повернуто ще дев'ятеро українців, серед них — двоє священників. Це вдалося здійснити за посередництва Ватикану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?