В ЄС знайшли спосіб обійти вето Угорщини на допомогу Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ЄС знайшли спосіб обійти вето Угорщини на допомогу Україні

ЄС
Джерело:  Bloomberg

Представники Європейського Союзу розглядають шляхи обходу вето Угорщини на фінансування допомоги Україні на суму понад 6 млрд євро і вже знайшли один спосіб.

Головні тези:

  • Представники ЄС шукають способи обійти вето Угорщини на фінансування допомоги Україні на суму понад 6 млрд євро.
  • Можна дозволити державам-членам надавати добровільні внески до Європейського фонду миру.
  • Угорщина блокує фінансування для України через дискримінацію угорських компаній та вимагає дозвіл на транзит російській нафти.
  • План ЄС передбачає надання Україні допомоги на 50 млрд євро, включно з кредитом від "Групи семи" та фінансування програм з бюджету ЄС.

В ЄС зможуть обійти вето Угорщини на допомогу Україні

За словами співрозмовників Bloomberg, дипломатичний підрозділ ЄС — Європейська служба зовнішніх справ — розглядає можливість дозволити державам-членам ЄС робити добровільні внески до Європейського фонду миру.

Це у майбутньому дозволило б спрямувати кошти на допомогу лише за рішенням окремих країн, без одностайної підтримки всіх країн ЄС.

Посли ЄС зустрінуться 8 жовтня, щоб обговорити деталі цього плану, повідомили джерела. Однак наразі незрозуміло, яку підтримку він отримає, оскільки багато ключових рішень блоку потребують одностайності.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан все частіше виступає проти зусиль ЄС з надання допомоги Україні. Непримиренність Будапешту щодо фінансування України вже викликала дискусії серед дипломатів про те, як обійти це вето.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський фонд миру схвалив сім пакетів допомоги на загальну суму 3,5 млрд євро, а також 2 млрд євро на постачання боєприпасів.

У червні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна блокуватиме 6,5 млрд євро з Європейського фонду миру для України, доки в Україні «не припиниться дискримінація угорських комерційних компаній». Також Будапешт вимагає від Києва дозволить російському «Лукойлу» транзит нафти трубопроводом «Дружба» до Угорщини.

Євросоюз хоче змінити модель фінансування допомоги Україні

Згідно з даними журналістів, уже 9 жовтня посли Європейського Союзу мають намір досягти політичної згоди щодо умов надання Україні допомоги на 50 млрд євро з використанням доходів від заморожених російських активів.

Що важливо розуміти, мовиться про кредит від “Групи семи”, у межах якого офіційний Брюссель планує надати до 35 млрд євро.

Проєкт рішення передбачає, що значна частина коштів піде на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% — у Європейський фонд миру, з якого Євросоюз компенсує країнам-членам вартість переданої Україні військової допомоги. Для рішення достатньо буде більшості, тож Угорщина не зможе заветувати його.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?