В Литві назвали умову повернення українських чоловіків до України
Категорія
Політика
Дата публікації

В Литві назвали умову повернення українських чоловіків до України

Прапори Литви та України
Джерело:  The Financial Times

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте зазначила, що її країна не планує сприяти поверненню військовозобов'язаних українських чоловіків до України, однак є одна умова, за якої це можливо в окремих випадках. 

Литва не планує повертати військовозабов’язаних українських чоловіків до України

Шимоніте підкреслила, що уряд її країни гарантував захист українським громадянам, включно з чоловіками, принаймні до березня 2025 року.

За її словами, у Литві не будуть оголошувати у розшук українських громадян у разі їхнього ухилення від військової служби в Україні.

Ми не будемо організовувати депортації або розшукувати українських чоловіків в країні, тому що це було б незаконно, — наголосила Шимоніте.

Вона підкреслила, що якщо в Україні нададуть докази того, що її громадянин чоловічої статі винний в ухиленні від військової служби, йому можуть відмовити у видачі посвідки на постійне проживання.

Прем’єр-міністр Литви підкреслила, що саме таким чином її країна планує допомогти Україні із посиленням потенціалу для поповнення лав Збройних сил.

Як Кремль намагається дискредитувати проведення мобілізації в Україні

За словами керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрія Коваленка в ефірі телемарафону, Кремль за допомогою підконтрольних юристів просуває тези з метою дискредитації мобілізаційного процесу в Україні.

Віктор Медведчук вибудовував дуже давно інфраструктуру впливу в Україні через створення юридичних фірм, залучення великої кількості юристів для просування вигідних РФ рішень. Зокрема, зараз дійсно багато юристів виходять у медійне поле, пропонуючи свої послуги і даючи поради, як правильно ухилятися, — зазначає Коваленко.

За його словами, кремлівські пропагандисти активно поширюють ці тези за допомогою українців, що виїхали за кордон.

Велика кількість українців, які виїхали, серед них є й медійні представники, вони щоденно постять десятки постів, висвітлюючи, яким злом є мобілізація. Фіксується також поява великої кількості штучних коментарів під відео з військовими. До цих відео перші 20 коментарів намагаються просувати ботів з однаковими наративами. Наприклад, якщо військовий сидить у студії, повернувся з фронту, йому пишуть "Спершу сам йди воюй, а потім інших змушуй, — наголошує керівник ЦПД.

Він також зазначив, що кремлівська пропаганда маніпулює заявами окремих українських політиків, які намагаються підвищити власні рейтинги за рахунок обговорення питань, пов’язаних із мобілізацією.

У нас в Україні є деякі політики, які беруть тему мобілізації на озброєння. З точки зору захисту, мовляв, чоловіків, які хочуть, щоб з ними вчиняли по закону. Ці політики чудово розуміють, що це їхній єдиний шанс потрапити в медійне поле. Але деяких із цих людей росіяни використовують для себе. Вони обрізають частину відео та відображають нібито позицію українців, — пояснює Коваленко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?