В НАТО планують змінити стратегію підтримки України
Категорія
Світ
Дата публікації

В НАТО планують змінити стратегію підтримки України

Єнс Столтенберг

В Альянсі хочуть менше спиратися на добровільні внески у наданні допомоги Україні і більше на зобов’язання НАТО, менше на короткострокові пропозиції і більше на багаторічні зобов'язання.

Що відомо про нову стратегію допомоги України

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє про намір змінити динаміку підтримки України на довгострокову перспективу.

Про це Столтенберг сказав на брифінгу перед початком дводенного засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Брюсселі. Генеральний секретар Альянсу відзначив, що в останні дні Кремль здійснював нові великі атаки з нанесенням ударів по українській інфраструктурі та цивільному населенню. Також Росія продовжує тиснути вздовж лінії фронту.

Тож, ми повинні твердо виступати з нашою підтримкою України, — сказав Столтенберг.

Він вітає той факт, що союзники продовжують постачати озброєння, боєприпаси та спорядження в Україну.

Але Україна має термінові потреби. Будь-які затримки у наданні допомоги призводять до наслідків на полі бою, поки ми розмовляємо. Тому, нам треба змінити динаміку нашої підтримки. Ми повинні забезпечити надійну та передбачувану допомогу для України у сфері безпеки на довгострокову перспективу для того, аби ми менше спиралися на добровільні внески і більше на зобов’язання НАТО. Менше на короткострокові пропозиції і більше на багаторічні зобов'язання.

Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору

Як це коментують в Альянсі

У цьому зв'язку, як підкреслив генеральний секретар Альянсу, глави МЗС "обговорять те, яким чином НАТО може взяти більшу відповідальність за координацію стосовно військового обладнання і навчань для України, і закріпленням цього у міцній структурі НАТО".

Також він сказав, що будуть обговорені багаторічні фінансові зобов'язання для продовження надання підтримки.

За його словами, дводенна міністерська зустріч покликана закласти основу для досягнення консенсусу у цих питаннях в межах підготовки до саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в липні.

Союзники НАТО надають 99% з усієї військової підтримки для України. Тож, якщо будемо робити більше в рамках НАТО, то наші зусилля стануть більш ефективними і дієвими. Москва повинна зрозуміти, що не зможе досягнути свої цілі на полі бою і не зможе протриматися довше за нас, — наголосив Столтенберг.

Крім того, він сказав, що завтра відбудеться зустріч Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Буде розглянута поточна ситуація та негайні потреби України як зараз, так і на майбутнє.

Ми перетворюємо комплексний пакет допомоги НАТО в багаторічну програму допомоги. Ми допомагаємо Україні наблизитися ближче до НАТО і до стандартів НАТО відносно усього — від закупівель до логістики. І ми підтримуємо реформістські зусилля України, аби зробити Україною якомога ближчою до Альянсу. Україна стане членом НАТО, — сказав Столтенберг.

Він зазначив, що у питанні про набуття Україною членства йдеться про те, "коли це станеться", а не про те, "якщо це станеться".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?