Вибори у Молдові. Придністров’я неочікувано кинуло виклик Путіну
Категорія
Світ
Дата публікації

Вибори у Молдові. Придністров’я неочікувано кинуло виклик Путіну

Придністров’я

20 жовтня у Молдові проходять не лише вибори президента, а референдум щодо вступу в Євросоюз. На цьому тлі несподівано для всіх пропутінська влада Придністров’я відмовилося від підвозу на ділянки проросійських виборців.

Головні тези:

  • Явка виборців на дільницях у Придністров'ї значно нижча, ніж під час попередніх голосувань.
  • У “ПМР” люди не бояться зізнаватися, що підтримують рух Молдови у ЄС.
  • Українські журналісти уважно спостерігають за процесом голосування.

Як проходять вибори президента у “ПМР”

За словами українських журналістів, які уважно спостерігають за процесом голосування, біля дільниць, відкритих у школі міста Варниця, що зазвичай є найбільш завантаженими, і на яких на попередніх виборах збиралася значна черга — зараз вільно.

Що важливо розуміти, 4 роки тому, коли влада Придністров’я фінансувала підвезення, виборці були змушені чекати тривалий час, щоби просто зайти на дільницю.

Місцеві мешканці також заявляють про аномально низьку явку.

Раніше у нас агітували і організовували людей, щоби голосувати. Тепер йдуть ті, хто вважає це громадянським обов’язком, — розповів журналістам один з виборців, мешканець міста Бендери.

Він також відверто зізнався, що підтримує рух Молдови у ЄС.

Більше важливої інформації про ситуацію у країні можна дізнатися, переглянувши інтерв'ю online.ua з ексголовою розвідки Молдови Юрієм Брічагом:

У “ПМР” не приховують своїх проєвропейських настроїв

Найцікавішим є те, що відсутність підвезення проросійських виборців призвела також до того, що більшість виборців з Придністров’я розповіли українським журналістам, що охоче підтримують ідею вступу Молдови в Євросоюз.

Що важливо розуміти, такий неочікуваний поворот може кардинально вплинути на результати волевиявлення на дільницях у ПМР.

Однак кількість людей, що проголосували, буде принципово нижчою.

У 2016 році у нас, на цій самій дільниці для придністровців, вже у 4 годині дня закінчилися бюлетені, і ми були змушені їхати у сусіднє село Гуру Бикулуй для передачі бюлетенів від них, — розповідає Тетяна Друч, очільниця виборчкому на дільниці 37/8.

За її словами, кількість бажаючих буде кількаразово меншою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?