Війна в Україні вплинула на парад 9 травня у Москві – британська розвідка
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна в Україні вплинула на парад 9 травня у Москві – британська розвідка

Парад

 9 травня росіяни провели "традиційний" військовий парад у Москві, однак через великі втрати у війні проти України він "зменшився масштабом".

Парад скасували у багатьох містах Росії

За інформацією міністерства оборони Великої Британії, паради скасували у 24 містах Росії. Зокрема, це торкнулось прикордонних регіонів через низький рівень безпеки. 

Хоча РФ відновила польоти військової авіації, у небі було лише дев’ять літаків СУ-30СМ і МіГ-29, а також шість штурмовиків СУ-25.

Загалом у заході взяли участь 9 тисяч курсантів, ветеранів та військовослужбовців. У 2023 році було 8 тисяч, а у 2021 році - 11 тисяч.

Крім того, на параді представили 61 військову машину, тоді як важкої бронетехніки та гусеничної військової техніки не було. Єдиним присутнім Основним бойовим танком виявився церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, який традиційно розпочинає парад.

Це контрастує з московським парадом 2020 року, до якого залучили 20 основних бойових танків.

Зважаючи на значні втрати російського персоналу та техніки внаслідок війни в Україні, Росія не мала можливості використовувати паради для демонстрації військової сили, - вважають у розвідці Британії.

Яким був парад 9 травня у Росії

Парад у Москві, що відбувся на Красній площі, повинні були бути запрошені держави, які склали основу антигітлерівської коаліції, однак приїхали представники країн, які не брали в ній участь.

На “шабаш” до Путіна прибули:

  • самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко,

  • президент Киргизстану Садир Жапаров,

  • глава Узбекистану — Шавкат Мірзієєв,

  • очільник Казахстану — Касим-Жомарт Токаєв,

  • президент Таджикистану — Емомалі Рахмон,

  • лідер Туркменії — Сердар Бердимухамедов,

  • прем'єр Вірменії Нікол Пашинян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?