Влада й опозиція Грузії представили різні результати екзитполів парламентських виборів
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада й опозиція Грузії представили різні результати екзитполів парламентських виборів

Грузія
Джерело:  Ехо Кавказу

У Грузії 26 жовтня відбулися парламентські вибори. Вже оприлюднено результати перших екзитполів. Залежно від того, хто їх проводив — представники партії влади чи опозиції — результати екзитполів різняться.

Головні тези:

  • Результати екзитполів у Грузії викликали суперечки між владою та опозицією щодо переможця парламентських виборів.
  • Панівна партія “Грузинська мрія” за даними опитувань може отримати 61 місце в парламенті, однак опозиція має шанс здобути більшість з 89 мандатів.
  • Парламентські вибори в Грузії є важливими, оскільки їх результат вплине на євроінтеграційний шлях країни.

У Грузії влада та опозиція показали різні результати екзитполів

Так, згідно з екзитполами опозиційних каналів "Мтаварі" і "Формула", "Грузинська мрія" програє вибори, а опозиційні партії отримують більшість місць у парламенті.

Екзитпол "Мтаварі" провела компанія Harrys X.

Водночас згідно з екзитполом проурядового каналу "Імеді" більшість місць у парламенті отримує керівна партія "Грузинська мрія".

Як пишуть місцеві медіа, панівна партія "Грузинська мрія" після оголошення екзитполів святкує перемогу. Біля офісу партії в небо запустили феєрверки.

До речі, прем'єр Угорщини Віктор Орбан, не чекаючи перших результатів ЦВК Грузії, привітав «Грузинську мрію» «з перемогою» на парламентських виборах:

Народ Грузії знає, що краще для його країни, і сьогодні його голос був почутий!

Парламентські вибори в Грузії: що відомо

26 жовтня у Грузії пройшли парламентські вибори. Вони вважаються історичними, оскільки результат може привести до євроінтеграційного шляху країни або ж до її зближення з Росією.

За даними Центральної виборчої комісії Грузії, загальна кількість виборців становить 3 508 294 людини.

Для громадян Грузії у суботу відкрили 3 111 виборчих дільниць. З них у Грузії — 3044.

За кордоном виборчі дільниці працюють у 53 містах 42 країн світу. Загалом за межами країни відкрили 67 виборчих дільниць. Число зареєстрованих виборців становить — 95 910 людей.

У виборах беруть участь 18 партій. За результатами попередніх опитувань в лідерах панівна партія "Грузинська Мрія" — 35%, за нею наступні 4 місця посідають проєвропейські партії:

  • "Коаліція за зміни — Гварамія, Мелія, Гірчі, Дроа" — 19%;

  • "Єдність" ("Національний рух", "Стратегія Агмашенебелі", "Європейська Грузія") — 16%;

  • "Сильна Грузія" ("Лело", "За народ", "Площа свободи", "Громадяни") — 9%;

  • "Гахарія — За Грузію" — 8%;

  • "Гірчі" (Яго Хвічія) — 3%;

  • Інші партії — 10%.

З огляду на ці дані, "Грузинська мрія" в новому парламенті може отримати 61 місце, а от опозиція — 89 мандатів, що означає більшість.

Влада в Грузії окупована РФ

У 2014 році Мамука Мамулашвілі створив “Грузинський національний легіон”. Головною метою є допомога українському народу зберегти свою незалежність. “Грузинський легіон” став одним з найбільших іноземних військових формувань в Україні.  

Мамука розповів Online.UA, чому грузинські добровольці воюють за Україну, скільки кримінальних справ на них відкрили у Росії, як ФСБ працює у його рідній країні та чому перемога України важлива для Грузії. 

Росія змогла вкласти величезні фінанси у політичний напрямок Грузії. Грузинські колаборанти, як колишній прем'єр-міністр Іванішвілі, проникли у грузинську політику за допомогою обіцянок, що влада буде лобіювати вступ Грузії до НАТО та Євросоюзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?