Вперше від початку війни. Україна здатна розпочати експорт зброї за кордон
Категорія
Україна
Дата публікації

Вперше від початку війни. Україна здатна розпочати експорт зброї за кордон

Вперше від початку війни. Україна здатна розпочати експорт зброї за кордон
Джерело:  Financial Times

Зняття заборони на експорт українського озброєння може принести українським виробникам зброї до 20 млрд дол прибутку

Головні тези:

  • Зняття заборони на експорт українського озброєння може принести українським виробникам зброї до 20 млрд дол прибутку.
  • Україна зможе збільшити внутрішнє виробництво для армії завдяки прибутку від експорту та залученню нових інвесторів у сферу оборонного виробництва.
  • З 2015 по 2023 рік кількість розробників та виробників безпілотників в Україні зросла з 30 до 200 підприємств.
  • Служба безпілотної авіації Збройних Сил України вже має у своєму розпорядженні 170 видів безпілотників.

Україна зможе збільшити внутрішнє виробництво для армії завдяки прибутку від експорту

За даними Financial Times, після початку повномасштабного вторгнення Росії в 2022 році Україна заборонила експорт товарів військового призначення, щоб забезпечити власну армію необхідним озброєнням.

Однак наразі Україна розглядає можливість зняття цієї заборони, оскільки уряду бракує коштів для закупівлі всіх необхідних видів озброєння, зокрема дронів, та інвестування в дослідження і розробки.

Як зазначає видання, дозвіл на експорт надлишкової військової продукції може стати способом залучення інвесторів у галузь.

Це може принести українським виробникам зброї до 20 мільярдів доларів прибутку, що, в свою чергу, дозволить збільшити внутрішнє виробництво для потреб армії, — зазначає видання.

Гендиректор компанії "Укрспецсистем" Дмитро Хасапов наголосив, що українські військові відчувають "колосальну" нестачу дронів, а його компанія не отримує достатньо державних замовлень, щоб повністю залучити свої виробничі потужності.

Що відомо про успіхи України у виробництві БпЛА

За словами Володимира Горбуліна та Валентина Бадрака, з 2015 по 2023 рік кількість розробників та виробників безпілотників в Україні зросла з 30 до 200 підприємств.

Вони зазначили, що війна Росії проти України з 2014-го спричинила "вибухове зростання" кількості оборонних розробок та оборонних виробництв.

У 2015 році розробками та виробництвом безпілотних авіаційних комплексів (БАК) займалися понад 30 підприємств, а для армії закуповувалася продукція п'яти-семи фірм, водночас у 2023 році їхня кількість зросла вже до 200

На початку 2024 року у Силах оборони було 62 типи безпілотних авіакомплексів, а у серпні цього року командувач новостворених Сил безпілотних систем ЗСУ Вадим Сухаревський заявив уже про 170 видів БАК.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?