Вступ України в ЄС. Посли Євросоюзу ухвалили важливе рішення
Категорія
Політика
Дата публікації

Вступ України в ЄС. Посли Євросоюзу ухвалили важливе рішення

Євросоюз
Євросоюз

Постійні представники держав-членів Європейського Союзу на офіційному рівні домовилися про переговорні рамки для перемовин щодо вступу України та Молдови у блок.

Головні тези:

  • Україна отримала позитивну оцінку від Єврокомісії за якість реалізації євроінтеграційних реформ.
  • Виконання вимог ЄС у сфері реформ дозволить розпочати перемовини про членство в Євросоюзі.
  • 25 червня пройде масштабна конференція, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови в ЄС.

Україна дедалі ближче до членства в ЄС

Факт ухвалення цього рішення підтвердило бельгійське головування в Раді Європейського Союзу.

Згідно з останніми даними, уже 25 червня повинна відбутися міжурядова конференція, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України та Молдови в ЄС.

Варто звернути увагу на те, що кінець червня вже тривалий час був очікуваною датою проведення міжурядової конференції, адже саме цього місяця добігає завершення головування Бельгії в Раді ЄС.

Доволі довго команда угорського лідера Віктора Орбана, який відомий своєю проросійською позицією заважала ухвалити фінальне рішення на рівні постійних представників.

Офіційному Брюселлю вдалося змусити Будапешт змінити позицію, однак якби цього не сталося, то відкриття переговорів могло б затягнутись на друге півріччя 2024 року, коли саме Угорщина головуватиме в Раді ЄС.

Єврокомісія оцінила якість реалізації Україною євроінтеграційних реформ

Як уже згадувалося раніше, 7 червня Єврокомісія виступила з офіційною заявою та підтвердила, що надала позитивну усну оцінку щодо прогресу євроінтеграційних реформ України та Молдови, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС.

Про це повідомила спікерка ЄК Ана Пісонеро.

Як зауважила речниця, Єврокомісія може підтвердити, що офіційний Київ сумлінно виконав вимоги щодо проведення реформ, важливих для старту перемовин про вступ до Євросоюзу.

Ми вважаємо, що всі кроки були виконані обома країнами... Тепер справа за державами-членами — продовжити дискусію щодо наступних кроків. Саме їм належить ухвалити рамки переговорів, — наголосила Ана Пісонеро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?