Хибна політика Китаю щодо війни РФ проти України загрожує світу катастрофою
Категорія
Економіка
Дата публікації

Хибна політика Китаю щодо війни РФ проти України загрожує світу катастрофою

Сі Цзіньпін та Володимир Путін
Джерело:  Foreign Affairs

Наразі Китай продовжує підтримувати Росію у розв'язаній Кремлем злочинній війні проти України, роблячи вигляд, що Москва та Пекін нібито щось виграють від цього.

Головні тези:

  • Підтримка Китаєм війни РФ проти України створює високу напругу у відносинах між Пекіном, Вашингтоном та ЄС.
  • Підтримка Росії загрожує глобальній економічній системі та фінансовому потенціалу Китаю.
  • Китай ігнорує негативні наслідки війни РФ проти України, що призводить до погіршення відносин з Брюсселем та загрози поділу світової торгівлі.
  • Дискусії китайських експертів не оцінюють втрати, які Пекін зазнає через підтримку російської агресії проти України.
  • Втручання Китаю у справу війни РФ проти України може спровокувати подальші конфлікти та руйнування світового порядку.

Чому Китай помиляється щодо ставлення до війни РФ проти України і як це загрожує світу

У матеріалі видання зазначається, що від самого початку розв’язаної Росією злочинної війни проти України влада Китаю демонструвала стриманість і обережність.

Однак потім стало видно все більш відверту підтримку Китаєм Кремля у його зусиллях зі знищення територіальної цілістності та суверенітету України.

Автори публікації підкреслюють, що хоча китайська влада контролює більшість університетів і аналітичних центрів, аналітики і науковці, які там працюють, зберігають певний рівень незалежності оцінок та поглядів, що здійснює певний вплив на владу.

Із початком злочинної війни Росії проти України китайські аналітики та науковці висловлювали занепокоєння, що це може зашкодити інтересам їхньої держави.

Підтримка Китаєм Росії, зокрема, створює високу напругу у відносинах між Пекіном і Вашингтоном, а також країнами ЄС.

Китай помиляється, підтримуючи війну РФ проти України
Прапори Росії та Китаю

Це руйнує глобальну економічну систему та зменшує фінансовий потенціал Росії, яка є одним з ключових партнерів Китаю.

Негативний вплив війни на Китай [буде] величезним, - заявляв у у травні 2022 року один з провідних китайських вчених у галузі міжнародних відносин Янь Сюетун.

За словами інших китайських спеціалістів, зокрема, ексвіцепрезидента Банку Китаю Ван Юнлі, санкції західних країн проти Росії та компаній і осіб, які допомагають Кремлю у збройній агресії проти України, руйнують систему глобальної економіки, яка забезпечує розвиток Китаю.

Через 2 роки після початку розв’язаної Кремлем злочинної війни проти України видно, що всі прогнози китайських економістів та аналітиків справдились.

Однак китайські посадовці навпаки сповнились оптимізмом через переконання, що абсолютний крах не загрожує ні економіці Росії, ні економіці Китаю.

При цьому Росія продовжує збільшувати виробництво озброєнь і змогла певною мірою уникнути ізоляції на міжнародній арені.

Також китайців дуже надихнув розкол в політичному середовищі США щодо питання підтримки України. 

Які негативні наслідки війни РФ проти України вперто ігнорує влада КНР

Однак дискусія китайських експертів наразі абсолютно ігнорує негативні наслідки розв’язаної Кремлем війни проти України.

Через підтримку Росії Китай дійсно зазнав як економічних, так і дипломатичних збитків.

Серед іншого, відбулось значне погіршення відносин між Пекіном та Брюсселем.

Економіка Китаю вкрай залежна від глобальної торгівлі і їй більш за все загрожує розділення світової торгівлі на окремі осередки.

Однак розв’язана Росією злочинна війна проти України, через західні санкції і спровокувала саме ці процеси.

Очевидна паралель між вже війною РФ проти Україні та очікуваною війною КНР проти Тайваню вже змусила США та їхніх союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні значно посилити свою оборону.

Автори матеріалу підкреслюють, що дискусії китайських аналітиків не вистачає оцінки втрат Пекіну через підтримку російської агресії проти України.

Погляди китайських аналітиків проливають світло на те, які висновки китайський уряд зробив з війни в Україні. І схоже на те, що це геть неправильні висновки.

Багато хто дійшов висновку, що Захід не хоче конфліктів і втомлюється від підтримки демократій, які стикаються з потужним вторгненням, коли економічні витрати стають високими. Цей висновок часто перебільшений і, можливо, недооцінює рішучість американців. Але сам факт, що вони (китайці) його намалювали, говорить про те, що Тайванська протока — і світ загалом — може рухатися у ще небезпечнішому напрямку, - підкреслюється у матеріалі видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?