Загибель Раїсі. В Ірані призначили дату президентських виборів
Категорія
Політика
Дата публікації

Загибель Раїсі. В Ірані призначили дату президентських виборів

раїсі
Джерело:  IRNA

Після загибелі в аварії президента Ірану Ібрагіма Раїсі у країні призначили дострокові президентські вибори на 28 червня.

Що відомо про президентські вибори в Ірані після загибелі Раїсі

Очільники іранських гілок влади визначили терміни виборчого процесу.

Для реєстрації кандидатів вони обрали період з 30 травня до 3 червня, а для їхньої виборчої кампанії — з 12 до 27 червня.

У статті 131 Конституції Ісламської Республіки Іран йдеться, що для управління виконавчими справами країни терміном на 50 днів і підготовки до виборів президента мають сформувати раду.

Президент Ірану є головою уряду Ісламської Республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований верховному лідеру — аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу — він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами й організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику й армію.

Загибель президента Ірану

19 травня потрапив в аварію гелікоптер з іранським президентом Ібрагімом Раїсі. На борту також був міністр закордонних справ країни Хусейн-Амір Абдуллахіан.

У день авіатрощі в північно-західному регіоні Ірану були несприятливі погодні умови й густий туман. У ніч на 20 травня в північно-західному регіоні Ірану рятувальники знайшли гелікоптер.

Того ж дня Кабмін іранської адміністрації офіційно підтвердив смерть Ібрагіма Раїсі в катастрофі гелікоптера.

Після загибелі Ібрагіма Раїсі виконувати обов'язки президента Ірану буде перший віцепрезидент країни Мохаммад Мохбер.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?