Загрози прориву греблі після удару РФ по ДніпроГЕС немає
Категорія
Україна
Дата публікації

Загрози прориву греблі після удару РФ по ДніпроГЕС немає

Іван Федоров / Запорізька ОВА
ДніпроГЕС

Ситуація на ДніпроГЕС після російських ударів контрольована: загрози прориву греблі немає, витік нафтопродуктів також не фіксується.

Ситуація на ДніпроГЕС в Запоріжжі

У Запоріжжі провели координаційну нараду із представниками Держекоінспекції, Держводагентства, ДніпроГЕС, ДСНС та Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Там обговорили локалізацію наслідків обстрілу ДніпроГЕС та поточну ситуацію, а також аналіз можливих подальших екологічних наслідків.

За інформацією Укргідроенерго, загрози прориву греблі немає, витік нафтопродуктів не фіксується. Ситуація на греблі контрольована.

У Держекоінспекції розповіли, що станом на сьогодні спостерігається зменшення концентрації нафтопродуктів у воді. Так, у відібраній воді:

  • на відстані 1,1 км від ГЕС цей показник вже становить 0,894 мг/дм куб при нормі в 0,3 мг/дм куб.

  • у с. Біленьке в районі насосної станції — 0,638 мг/дм куб.

Зазначається, що з нижнього б’єфу річки Дніпро забір води для питного водопостачання здійснюється лише однією територіальною громадою — Біленьківською. Наразі водозабір там призупинено.

За даними Держекоінспекції, орієнтовна шкода водним ресурсам склала 159 308 грн. Триває обрахунок збитків, завданих засміченням ґрунтів та внаслідок викидів шкідливих речовин у атмосферне повітря.

Ракетний удар по ДніпроГЕС 22 березня

Вранці 22 березня Росія завдала по Україні масованої ракетної атаки, яка була спрямована на енергетику. Зокрема вдарили по ДніпроГЕС у Запоріжжі — найбільшій гідроелектростанції.

У ДніпроГЕС зафіксували два прямих влучання — у ГЕС-1 та ГЕС-2. Чи вдасться відновити ГЕС-2, невідомо — вона серйозно ушкоджена.

Внаслідок атаки загинув 62-річний водій тролейбуса, який їхав греблею ДніпроГЕС у момент російського удару.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?