Збирали дані про українську ППО. СБУ знешкодила агентурну групу ФСБ в Одесі
Категорія
Україна
Дата публікації

Збирали дані про українську ППО. СБУ знешкодила агентурну групу ФСБ в Одесі

СБУ
Агенти ФСБ РФ

Служба безпеки України знешкодила агентурну групу Федеральної служби безпеки РФ в Одесі. До неї, за даними спецслужби, входили двоє військових та їхня спільниця.

Головні тези:

  • Агенти ФСБ встановлювали бездротові магнітні камери у морському порту Одеси, використовуючи таксі та перуки для маскування.
  • Проти затриманих агентів порушено кримінальну справу за шпигунство і співпрацю зі спецслужбами Російської Федерації.

Агенти ФСБ РФ розвідували локації систем ППО у Одесі

За даними слідства, фігуранти розвідували локації систем ППО, також встановлювали бездротові магнітні камери на території морського порту Одеси. Для конспірації вони користувались таксі, а жінка додатково вдягала перуки.

Щоб встановити відповідні координати, агенти систематично об’їжджали обласний центр та його прилеглі території. У разі виявлення "потрібних" об’єктів — приховано фотографували їх та позначали відповідні геолокації на гугл-картах, — йдеться у повідомленні.

В СБУ зазначили, що затримали резидента агентурної групи ФСБ та його спільника, коли ті фотографували військовий об’єкт. А місцеву жительку — у власній оселі, після того, як вона зробила дорозвідку поблизу потенційної цілі.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, які вони окремо придбали та користувались винятково для комунікації зі спецслужбою. Їм повідомили про підозру за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Наразі усі перебувають під вартою, їм загрожує довічне увʼязнення.

СБУ затримала групу провокаторів

Служба безпеки України викрила групу громадських «активістів», які готували низку провокацій у Києві 30 червня 2024 року.

За даними слідства, групу очолював співзасновник громадської організації, яка ще з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями.

Під виглядом проведення так званого «віче» зловмисники планували оголосити про «усунення від влади» чинного військово-політичного керівництва України.

Потім вони сподівалися захопити будівлю Верховної Ради України та заблокувати її роботу.

Щоб зібрати людей, організатори мали влаштувати в центрі столиці нібито мирне зібрання. Але більшість учасників заходу хотіли використати «втемну» — не розкриваючи їм справжні наміри щодо провокацій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?