Зеленський анонсував посилення обороноздатності України після переговорів з Туском
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський анонсував посилення обороноздатності України після переговорів з Туском

Володимир Зеленський
Зеленський анонсував посилення обороноздатності України після переговорів з Туском

Президент Володимир Зеленський 18 липня зустрівся із премʼєр-міністром Польщі Дональдом Туском на саміті Європейської політичної спільноти у Великій Британії. Вони обговорили посилення обороноздатності України.

Головні тези:

  • Президент Володимир Зеленський анонсував посилення обороноздатності України після переговорів з прем'єром Польщі.
  • Україна очікує отримання 42 винищувачів F-16 від Нідерландів, Данії, Бельгії та Норвегії.
  • Підготовка до передачі літаків Україні вже розпочалася, і їх очікується отримати протягом 2024 року.
  • Заявлені терміни поставок винищувачів F-16 належать до першої половини 2024 року.
  • Посилення обороноздатності України за допомогою винищувачів F-16 є частиною стратегії співпраці з західними союзниками.

Зеленський зустрівся з Туском та обговорив посилення обороноздатності України

За його словами, Україна має позитивне рішення польського уряду в питанні, яке дасть змогу якнайшвидше отримати винищувачі F-16.

Дякую, дорогий Дональде, за ефективне виконання наших попередніх домовленостей. Вдячний Польщі за рішучу підтримку України, — написав президент.

Президент України Володимир Зеленський та прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у кабіні винищувача F-16 на авіабазі Скрідструп у Данії у серпні 2023 року (Фото:Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS)

19 липня Володимир Зеленський заявив, що минуло півтора року після того, як західні союзники пообіцяли надати Україні літаки F-16, але вони досі не надійшли.

Винищувачі F-16 для України

У серпні 2023 року Нідерланди й Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передаватиме Україні F-16, але з 2025 року.

У грудні 2023 року Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що перший багатоцільовий винищувач F-16 з підготовленими українськими пілотами прибуде в Україну до літа 2024 року.

6 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що країна планує почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени 2024 року. Водночас посол Данії в Києві Оле Егберг Міккельсен заявив, що літаки прибудуть цього літа.

Як писала газета The Guardian 20 червня, Нідерланди заявили, що Україна має отримати перші винищувачі F-16 влітку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?