Зеленський увів санкції проти 86 компаній і 7 фізосіб — перелік
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський увів санкції проти 86 компаній і 7 фізосіб — перелік

Офіс Президента України
зеленський

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних санкцій проти 86 юридичних осіб, а також сімох фізичних, серед яких – громадяни іноземних держав.

Хто потрапив до санкційного списку

Глава держави Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 квітня 2024 року.

До санкційного списку увійшли:

  • Вадим Альперін (громадянство Ізраїлю);

  • Александру Єріміцюц (громадянство Румунії);

  • Юріє Кушнір (громадянство Румунії);

  • Орест Адамчо (громадянство України);

  • Віктор Шерман (громадянство України);

  • Андрій Попов (громадянство Росії);

  • Араік Амірханян (громадянство Вірменії).

Санкції передбачають блокування активів та обмеження торговельних операцій, обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, заборона виведення капіталів з України, заборона діяльності на території України.

Обмежувальні заходи вводяться на три роки, а стосовно Араіка Амірханяна — на 10 років.

За даними "Миротворця", він причетний до рейдерських захоплень, організації нелегальних переправлень через державний кордон, відмивання грошей із подальшим виведенням у Росію та тимчасово окупований Крим.

Також санкції РНБО продовжили проти 86 компаній, які також пов'язують з топ-контрабандистами України. Серед них більшість українських фірм, проте є низка компанії з Росії, Китаю, деякі знаходиться в окупованому Севастополі.

Що цьому передувало

Нагадаємо, у 2021 році Україна ввела економічні санкції низки осіб, яких тоді охрестили топ-10 української контрабанди. Таким чином 4 квітня санкції проти них були продовжені.

До списку, зокрема, потрапив одеський бізнесмен Вадим Альперін, якого називають "королем контрабанди". У 2021 році його та ще одного топ-контрабандиста позбавили українського громадянства.

У жовтні 2023 року ВАКС закрив справу Альперіна, а раніше в одній зі справ Альперіна було передано 300 млн гривень на потреби Збройних сил України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?